НБУ: Дефіцит поточного рахунку за 11 місяців минулого року становить $3 мільярди

Дефіцит поточного рахунку за підсумками січня - листопада 2017 року становив 3 млрд дол США, залишившись на рівні відповідного періоду 2016 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«За підсумками січня - листопада 2017 року дефіцит поточного рахунку становив 3,0 млрд дол США, залишившись на рівні відповідного періоду минулого року», - йдеться в повідомленні.

Розширення дефіциту унаслідок прискорення імпорту, насамперед енергетичного та інвестиційного призначення, стримувалось завдяки сприятливій зовнішньоекономічній кон'юнктурі, високому врожаю минулого року, подальшому зростанню експорту послуг. За попередніми даними у листопаді 2017 року поточний рахунок був майже збалансованим (профіцит становив 18 млн дол США порівняно з дефіцитом у жовтні на рівні 315 млн дол США) завдяки зменшенню дефіциту торгівлі товарами та подальшому зростанню переказів. Експорт товарів у листопаді становив 3,9 млрд дол США. Річні темпи його зростання (17,3%) залишалися практично незмінними порівняно з жовтнем. Експорт металургійної продукції в листопаді збільшився у 1,5 раза р/р завдяки як істотному нарощенню фізичних обсягів поставок чорних металів та виробів з них, так і підвищенню світових цін. Обсяги експорту продукції машинобудування майже вдвічі перевищували минулорічні завдяки нарощенню поставок до Китаю.

Натомість уперше в 2017 році експорт продовольчих товарів у річному вимірі зменшився на 2,8%. Зокрема скоротилися поставки соняшникової олії (на 14,6% р/р) внаслідок поступового вичерпання перехідних запасів через інтенсивний експорт у попередні періоди та нижчий врожай соняшника цього року. Загалом за січень - листопад 2017 року експорт товарів зріс на 20,1% порівняно з відповідним періодом минулого року. Найбільшим торговельним партнером України залишалися країни ЄС, частка яких у загальному експорті товарів зросла до 35,3%.

Читайте також: НБУ щомісяця публікуватиме інформацію про порушників норм фінмоніторингу

Імпорт товарів у листопаді становив 4,7 млрд дол США. У річному вимірі зростання його обсягів сповільнилося до 17,1% (з 22,1% р/р у жовтні) насамперед за рахунок продукції машинобудування та нафтопродуктів. Сповільнення зростання імпорту продукції машинобудування (до 20,6% р/р з 33,1% р/р у жовтні) зумовлене насамперед зниженням обсягів закупівель сільськогосподарської техніки (на 24,8% р/р) та ядерного палива для вітчизняних АЕС (на 12,2% р/р). Зростання імпорту нафтопродуктів сповільнилося до 9,7% р/р (з 31,1% р/р у жовтні) внаслідок скорочення поставок бензину з Білорусі. Водночас через дефіцит на внутрішньому ринку вартісні обсяги імпорту вугілля збільшилися у 2,2 раза р/р. Також значними залишалися фізичні обсяги імпорту природного газу, хоча в річному вимірі були меншими, ніж минулого року, через високу базу порівняння. За січень - листопад загальний обсяг імпорту товарів зріс на 21,8% порівняно з відповідним періодом минулого року за рахунок масштабних закупівель енергоносіїв та продукції машинобудування. Частка країн ЄС у загальному імпорті товарів зросла до 37,5%.

Платіжний баланс у листопаді зведено з профіцитом на рівні 491 млн дол США. Завдяки цьому міжнародні резерви зросли до 18,9 млрд дол США станом на 1 грудня 2017 року, що забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту. З початку року станом на кінець листопада профіцит платіжного балансу досягнув 2,6 млрд дол. США, що перевищує профіцит у відповідному періоді минулого року.