З 32 мільйонів га сільгоспугідь сплачуються податки тільки за 21 — Зубко

Уряд розраховує на ухвалення закону про деконцентрацію повноважень у сфері земельних відносин.

Про це сказав в інтерв'ю Укрінформу віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Розраховуємо на прийняття закону про деконцентрацію повноважень у сфері земельних відносин. Бо коли об'єднана територіальна громада управлятиме всією землею, яка належить до її території, то матиме можливість краще наводити там лад», - сказав урядовець.

За його словами, у переважній більшості випадків громада має сільськогосподарську землю, але практично її не бачить. Ця земля оформлена на рівні району, області або держави.

Читайте також: Зубко про 79,6 мільярда залишків у місцевих бюджетах: Дехто - як хом'яки

«Люди знають, що земля є, але не усвідомлюють, скільки вона здатна коштів принести до бюджету громади: які податки, чи оформлена вона в оренду... Податок на землю сплачується на рахунок місцевого бюджету з моменту оформлення земельної ділянки. Це означає, що господар на своїй території не розуміє, скільки він може зібрати доходу», - підкреслив Зубко.

Крім того, додав віце-прем'єр-міністр, є величезна кількість неоформленої сільськогосподарської землі. За даними профільного Комітету Верховної Ради із 32 млн га сільгоспугідь сплачуються податки тільки за 21 млн га.