Уряд підтримав законопроекти щодо стабільного фінансування розвитку регіонів

Кабінет міністрів підтримав розробені Мінрегіоном законопроекти, які дозволять підвищити конкурентоспроможність регіонів, спростити процедури доступу до ресурсів ДФРР.

Так прокоментував  віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко погодження проектів законів «Про внесення змін до Закону «Про засади державної регіональної політики» і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування регіонального розвитку», повідомляє Урядовий портал.

«Перший документ передбачає надання КМУ повноважень визначати пріоритети фінансування програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР, а також пропорцій спрямування коштів Фонду. Також документ уточнює повноваження щодо забезпечення органами державної влади у регіонах конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку», - пояснив Зубко.

На його думку, реалізація законопроекту дасть змогу забезпечити стабільне та доступне фінансування проектів.

За словами урядовця, другий законопроект передбачає, що пріоритети фінансування відповідних програм і проектів визначаються урядом на термін до трьох років. Зубко наголосив, що кошти ДФРР використовуватимуться, зокрема, на фінансування проектів, спрямованих на зменшення міжрегіональних соціально-економічних диспропорцій.

«Документ передбачає, що розподіл додаткових 20% коштів ДФРР має поширюватися не лише на регіони, у яких показник валового регіонального продукту в розрахунку на одну особу менше 75% від середнього по Україні, а й на депресивні території інших регіонів», - підкреслив Зубко.

Читайте також: Зубко: Цьогоріч місцеві бюджети зросли на 30 мільярдів - не вистачає проектів

Він відзначив важливість передбаченої у проекті новації щодо гармонізації термінів проведення в регіонах конкурсного відбору та подання Мінрегіону відповідних пропозицій з бюджетним процесом.

За словами Зубка, у проекті передбачено формування ДФРР у розмірі 10% податку на прибуток підприємств на спеціальному фонді державного бюджету. «Це забезпечить стабільне та гарантоване формування ДФРР, дозволить зберігати невикористані до кінця року кошти для подальшого використання в наступному році», - зазначив він.

На переконання урядовця, ці законопроекти мають схвалюватись у Верховній Раді одночасно.