Експерти сказали, чого чекати від курсу долара цього тижня

Цього тижня очікується продовження зростання курсу долара, безготівковий долар може піднятися до 28,2-28,4 грн. До кінця тижня готівковий долар у банках може котируватися близько 28,3/28,7 грн.

Про це у коментарі Укрінформу заявив старший аналітик форекс-компанії Альпарі Вадим Йосуб.

"Цього тижня ми очікуємо продовження зростання курсу долара. Безготівковий долар (офіційний курс і його вартість на міжбанку) може піднятися до 28,2-28,4 грн, а готівковий долар у банках через тиждень може котируватися близько 28,3/28,7 грн", - йдеться у повідомленні.

Минулого тижня курс долара до гривні збільшився на усіх сегментах валютного ринку на 1,9-3,3% за рахунок різкого зростання до кінця року ліквідності у гривні, яку підприємства і банки "паркують" на валютному ринку. Так, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, піднявся з 27,11 грн до 27,64 грн, або на 1,9%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час виріс з 27,14 грн до 27,90 грн, або на 2,8%. Середні курси купівлі/продажу долара на готівковому ринку у банках збільшилися за тиждень з 27,06/27,30 до 27,75/28,20.

Читайте також: Експерт: долар ростиме, але меншими темпами

Таким чином, купівля виросла на 2,5%, а продаж збільшився на 3,3%. При цьому спред між середнім продажем і середньою купівлею збільшився з 0,8% до 1,6% за рахунок швидшого зростання продажу порівняно з купівлею, що є ознакою зростання ажіотажу на ринку.

Окрім сезонних, на падіння гривні вплинув ще один чинник - інформація від МВФ про неготовність надсилати місію для обговорення наступного траншу кредиту. На думку фонду, Україна не виконала необхідні для цього зобов'язання. Серед них - створення Антикорупційного суду, реформа приватизаційного законодавства для надання йому прозорості та ринкових механізмів, а також коригування внутрішніх тарифів на газ.