Запуск нового конфайнмента на ЧАЕС перенесли на 2018 рік - Держатом

Запуск нового безпечного конфайнменту (НБК) на Чорнобильській АЕС перенесли на другий квартал 2018 року через проблеми, що виникли у підрядної організації - французького консорціуму "Novarka".

Про це повідомляє Держатомрегулювання з посиланням на керівника проекту НБК Сергія Дерюгу. 

"У підрядної організації "Novarka" виникли проблеми, пов’язані з затримкою реалізації проекту. Зважаючи на це, введення в експлуатацію НБК з кінця листопада 2017 переноситься на кінець травня 2018 року", - повідомив Дерюга під час засідання Громадської ради Держатомрегулювання.

Водночас, члени Громадської ради висловили сумніви з приводу того, що введення об’єкту в експлуатацію можливе в травні.

"Було прийняте рішення про проведення спільного засідання Громадських рад при Держатомрегулювання та Державному агентстві України з управління зоною відчуження, на якому буде розглянуте питання актуалізації стратегії перетворення об’єкту «Укриття» на екологічно-безпечну систему. Було зазначено, що термін введення в експлуатацію сховища для відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2) - II квартал 2018 року", - зазначили в Держатомрегулюванні.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2004 року Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Переможцем тендеру в серпні 2007 року була визнана компанія "Novarka" - спільне підприємство французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.

Читайте також: Фонд держмайна шукає оцінювача для визначення вартості системи охолодження ЧАЕС

Основна функція нового саркофагу полягає в обмеженні розповсюдження радіоактивних речовин, які знаходяться в об'єкті Укриття. 

Спорудження об'єкту розпочалося у квітні 2012 року. Встановлення конфайменту було розпочате 19 листопада 2016-го. 29 листопада 2016 року було завершено насування арки. Після чого орієнтовною датою повного закінчення будівництва називався листопад 2017 року.