Війна за воду. Скандал у курортному Трускавці

Забагато «підводних течій» виявилося у питанні з мінеральною водою

Неабияка війна місцевого масштабу розгорнулася у курортному Трускавці. Війна за мінеральну воду, на якій вже десятки років тримається це місто...

КУРОРТ ЗІ 190-РІЧНОЮ ІСТОРІЄЮ

Бальнеологічний курорт Трускавець розкинувся серед чарівних пологих лісистих схилів у передгір'ї східних Карпат у долині гірської річки Воротище. Тут лікує чисте, багате на кисень і озон повітря, настояне на ароматах хвойних лісів і гірських трав. Але найбільше багатство, звичайно, – цілющі джерела.

Курорт цього року відзначив своє 190-річчя. У 1827 році тут відкрили водолікарні, а у 1836 році галицький фармацевт Теодор Торосевич вперше зробив аналіз сірководневих вод трускавецьких мінеральних джерел і опублікував результати своїх досліджень. Найбільше уваги вчений приділив у той час маловідомій своїми лікувальними властивостями воді з джерела «Нафта», давши їй м'яку назву – «Нафтуся». Незабаром були виявлені інші цілющі джерела, які назвали «Софія» ,«Броніслава», а також «Марія» і «Юзя».

Фото: http://truskavetskurort.ua

Вже наприкінці XIX століття Трускавець стає в один ряд з кращими європейськими курортами, а іноді перевершує їх.

За даними Інституту географії НАНУ, аналогів «Нафтусі» за межами України немає.

На сьогодні на курорті функціонують понад 70 санаторно-курортних і оздоровчих установ, які можуть прийняти понад 12 тисяч осіб одночасно. Щорічно, за даними Трускавецької міськради, на курорт прибуває на лікування та оздоровлення близько 200 тисяч гостей.

Відпочиваючі лікувальну мінеральну воду п'ють у бюветі. І ті, хто десятиліттями приїжджав сюди за путівками, і ті, хто їхав «дикуном», приходили в бювет і безперешкодно пили воду, при бажанні набираючи її в ємності на винос, скільки душі завгодно. Але цього року під час ремонтних робіт у бюветі встановили турнікети. Стало зрозуміло, що вхід хочуть зробити платним.

ПРИСТРАСТІ НАВКОЛО ТУРНІКЕТІВ

І ось восени було оголошено, що з 1 грудня турнікети запрацюють. Вартість одного відвідування складе 3,5 грн, споживання на місці не обмежується, а взяти з собою можна буде не більше 350 мл мінводи. Це стосується тільки відпочиваючих, не жителів Трускавця. Про таке рішення повідомили керівники приватного акціонерного товариства «Трускавецькурорт», яке володіє спеціальним дозволом на видобуток мінеральних вод і розсолів. «Трускавецькурорт» з 1999 року отримав спеціальний дозвіл на користування цим родовищем, а в жовтні 2015-го продовжив термін дії спеціального дозволу до 2035 року.

Введення платного входу в бювет викликало хвилю обурення серед багатьох трускавчан. Збунтувалися, насамперед, приватні підприємці, бізнес яких пов'язаний з курортниками, а також ті, хто здає приватне житло приїжджим. Нововведення, на їх думку, негативно позначиться на доходах, так як скоротить число тих, хто приїжджає без путівок.

- В Європі ніхто не бере плати за воду, скрізь мінеральна вода з джерел безкоштовна. Трускавець живе завдяки тим людям, які сюди приїжджають, і треба так робити, щоб їм тут було комфортно... А введення платної води відлякає частину курортників і призведе до скорочення потоку відпочиваючих, – вважає приватний підприємець Віра Стецик.

У Трускавці з'явилася ініціативна група. Напередодні чергової сесії міської ради, 5 листопада, відбулися збори громадськості, на які прийшло дуже багато небайдужих. Рішення зборів подали меру Андрію Кульчинскому. Основною вимогою було скасування плати за вхід в бювет. Також люди висловили недовіру приватному підприємству «Трускавецькурорт» і вирішили, що найбільш правильний шлях – це вилучення у нього спецдозволу на користування родовищем мінеральних вод у Трускавці. Це право хочуть передати комунальному підприємству при міськраді (щоправда, механізм цих перетворень поки до кінця не зрозумілий).

Невдоволення рішенням «Трускавецькурорту» також призвело до того, що активісти протестного руху кінець кінцем зламали встановлені турнікети.

Коментуючи ситуацію, генеральний директор курортного комплексу «Карпати», екс-мер Трускавця (2002-2010 рр..), голова міської громадської організації «Рада старійшин» Лев Грицак заявив:

- Думаю, народ не допустить, щоб так просто ввели платний вхід в бювет мінеральних вод. Споконвіку жителі міста, так і гості вільно користувалися водою. І закрити їм вхід або зробити його за паспортом, карткою, довідкою лікаря – це буде обмеження їхніх прав. Звичайно, це відвернуло б і відпочиваючих від курорту.

Грицак вважає, що корінь зла – у власникові, який «завів у безвихідь» ситуацію з бюветами.

- Ми не хочемо, щоб курорт загинув. «Трускавецькурорт» недостатньо вкладає коштів в охоронні заходи, які прописуються законами України про надра та ліцензією на спеціальне водокористування. Вони як приватна структура, по-моєму, зацікавлені в тому, щоб мати найбільший прибуток при найменшому вкладенні. Тому треба, щоб Трускавецька міськрада взяла під контроль ці мінеральні джерела, – пояснив Грицак.

Він упевнений, що управління видобутком і постачанням мінеральної води «Нафтуся» було б прибутковим для міського бюджету. Звісно, на перших порах довелося б вкластися в оновлення, модернізацію, чого не робилося вже декілька десятків років.

ДО І ПІСЛЯ СЕСІЇ МІСЬКРАДИ

Сесія Трускавецької міськради була намічена на 9 листопада. Напередодні мер провів брифінг, на якому озвучив проект рішення сесії «Про інформацію щодо стану родовищ мінеральних вод на території міста Трускавця».

Першим пунктом значилося: «Зупинити процедуру введення платного входу в бювет мінеральних вод». Правда, Кульчинський не уточнив, що цей пункт носить лише рекомендаційний характер для ПРАТ «Трускавецькурорт».

Стосовно ж права власності та спецдозволу на видобування і поставку мінеральної води, то наступним пунктом передбачалося "продовжити процедуру створення спільного корпоративного підприємства, яке буде здійснювати обслуговування та експлуатацію свердловин, реалізацію та постачання мінеральних вод Трускавецького родовища з розподілом часток у статутному капіталі та прибутку в розмірі 50 на 50».

Також у проекті – створення робочої групи з представників Трускавецької міськради та ПРАТ "Трускавецькурорт" з підготовки проекту статуту підприємства. Крім того, у цьому проекті рішення зазначається зобов'язання забезпечити укладання договорів з усіма санаторно-курортними установами, приватними готелями, віллами Трускавця на придбання мінеральних вод.

Крім того, міськрада хоче звернутися до Державної служби геології та надр України з приводу отримання комунальним підприємством "Трускавецька міська гідрогеологічна режимно-експлуатаційна станція (ГГРЕС)" спеціального дозволу на видобування надр.

У той же час на брифінгу мер Андрій Кульчинський висловив власну думку щодо правильності введення плати за мінеральну воду.

- «Нафтуся» ніколи не була безкоштовною. І яким би багатим не було місто, ми не зможемо платити за безкоштовний відпуск «Нафтусі» приїжджим. Комунальне підприємство, що створюється, за замовчуванням має бути рентабельним, як мінімум, – заявив керівник міста, підкресливши, що які б рішення не приймалися, вони не повинні шкодити іміджу курорту.

Заступник мера Олексій Балицький повідомив, що Державна служба геології та надр України готова всіляко сприяти місту в отриманні комунальним підприємством ліцензії на видобуток мінеральних вод. Але на це потрібен певний час.

- Сьогодні важливо донести до людей, що плати за вхід в бювет не буде. Мінеральні джерела є власністю громади міста, і плати у бюветі не повинно бути ні з 1 грудня, ні з будь-якої іншої дати, – заявив він.

Екс-мер Грицак визнав озвучений сесією проект рішення спробою "заговорити" питання. На його думку, мати справу з ПРАТ «Трускавецькурорт» не слід, оскільки суспільство «на 90%» розпродало активи міста – санаторії, скоротило працівників і закрило верхній бювет мінеральних вод.

У результаті на сесії було прийнято рішення зупинити процедуру введення платного входу в бювет. При цьому депутат міськради від Конгреса українських націоналістів Роман Бучкович повідомив, що у нього та його прихильників на руках «був готовий проект рішення про недовіру меру, якби сесія пішла по-іншому».

Інший депутат, Андрій Степаненко, висловив думку, що хоча вода, як і всі надра, належить народу, безкоштовною вона бути не може, оскільки для її видобутку необхідні кошти.

- Я вважаю, що це послуга, і вона повинна бути платною. Наприклад, газ – це теж надра, його видобувають, подають – і всі платять за нього, ніхто не обурюється, – зазначив він.

При цьому він вважає, що плата за використання мінеральної води повинна бути обґрунтованою, а для цього потрібно проаналізувати структуру витрат і доходів від її видобутку і продажу.

А екс-мер Грицак заявив:

- В принципі, за «Нафтусю" треба платити, тому що якісь кошти потрібно затратити на неї. Але не таким шляхом, як хотіли зробити в «Трускавецькурорті». Вони хотіли брати гроші не за обсяг спожитої води, а за одне відвідування. А це вже суперечить всім законам.

"ЯКБИ ПЛАТИЛИ САНАТОРІЇ – З ЛЮДЕЙ ЗА ВОДУ ГРОШЕЙ БИ НЕ БРАЛИ"

Звичайно, виникло багато питань до керівництва ПрАТ «Трускавецькурорт». І нам вдалося поговорити з заступником директора підприємства Віталієм Омельянчуком.

Він назвав рішення сесії популізмом і пояснив, які витрати несе ПрАТ.

- Ми вже там провели заміну вікон, вентиляції, освітлення і багато чого ще планували зробити. Тому що бювет був відкритий у 1961 році, і ні на один день не зупинявся, у нього немає ні вихідних, ні свят. На сьогодні вже зовсім інші ціни на енергоносії, газ, опалення, на послуги. У нас є хімічні, бактеріологічні лабораторії, які щодня роблять дослідження води, а також ми платимо за обстеження свердловин щорічно на предмет надходження інших вод до свердловини, – сказав Омельянчук.

За його словами, досі вони знаходили фінансові можливості, тому що розуміють міру відповідальності.

- Ми забезпечуємо водою всі санаторії курорту. Не дай Боже, збій – це буде колапс. У нас в місті з технічних причин цього року двічі відключали електроенергію відразу по двох лініях на 15 і на 20 хвилин, і хоча у нас запасні лінії є – це відразу призвело до скупчення тисяч обурених людей, – нагадав він.

Також Омельянчук зазначив, що 28 грудня 2015 року «Трускавецькурорт» підписав з міськрадою договір, у якому було узгоджено введення плати за користування бюветом.

- Так, саме в цьому документі було обумовлено встановлення системи електронного обліку споживачів мінеральних вод з використаних ними придбаних електронних карт в бюветі на бульварі Торосевича. У договорі стоїть дата – здійснити це до 31 грудня 2016 року, – сказав він.

ПрАТ, зі свого боку, зобов'язалося надати допомогу міськводоканалу Трускавця у розмірі 300 тис. грн. і провести ремонт бюветів. Допомога водоканалу вже надана, а ремонт виконаний на 7 млн грн, стверджує Омельянчук.

Також у договорі йшлося про створення спільного підприємства для обслуговування свердловин та постачання мінеральних вод, в яке своїми частками повинні увійти місто і «Трускавецькурорт».

- Але через зміни у Постанові Кабміну № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами», які були внесені у квітні 2016 року, " Трускавецькурорт» тепер не зможе передати свою частку, свій спеціальний дозвіл. Якби ми навіть добровільно хотіли б віддати міськраді – беріть і користуйтеся бюветами, – для цього ми повинні зупинити нашу роботу, оголосити, що хочемо передати свій дозвіл комусь, оголосити всеукраїнський тендер на використання надр у Трускавці. І в цей час жодна діяльність нашого підприємства не йде, все зупиняється. А ці тендери тривають від 3 до 6 місяців, – підкреслив представник ПрАТ.

На звинувачення, які звучали від опонентів, в тому, що підприємство закрило один з бюветів і тепер хоче довести до банкрутства і продати другий, Омельянчук відповів:

- Бювети не можна продати, це охоронна зона №1. У цій зоні не можна нічого будувати, не можна нічого продавати. Таких бюветів, як закритий верхній, у Радянському Союзі було спроектовано три. І один з них в Росії завалився, там загинули люди. Ми свій закрили з технічних причин. Перестрахувалися, щоб не ризикувати людьми. Там 300-500 чоловік знаходилося постійно, у тому числі обслуговувався дитячий санаторій, який поруч. У нас було передбачено, що за рахунок збільшення платної реалізації води ми там зробимо ремонт.

За його словами, з 77 зареєстрованих у місті санаторно-курортних установ підписали договори і оплачують користування бюветом тільки 32. Інші, навіть ті, де 500 і більше ліжок, ні копійки роками не платять. Відписуються, що їхні відпочиваючі воду не п'ють, а приїжджають тільки на масажі і подихати цілющим повітрям.

- Якби всі санаторно-курортні установи нам платили за воду, можливо, ми б і не ставили питання платного входу в бювет. Ми хотіли завершити дуже багато роботи по нижньому бювету, накопичити кошти і відремонтувати верхній бювет. Ми ж не просто його закрили, ми побудували новий бювет в санаторії "Кристал", витратили мільйони на це, відкрили 29 грудня 2016 року, – нагадав заступник директора ПрАТ.

Як приклад того, що ніде в світі немає безкоштовної мінеральної води, він навів відомий чеський курорт:

- Ми їздили вивчати це питання в Карлові Вари. Там будь-яка людина, яка приїхала до міста – хоч у готель, хоч на приватну квартиру, відразу платить певний збір, в який входить і плата за користування мінеральною водою в бюветі. Там безкоштовно нічого не буває. І якщо не стоять турнікети, це не означає, що мінеральна вода там доставляється безкоштовно.

Про активи підприємства Омельянчук розповів, що ПрАТ дійсно продало кілька санаторіїв радянської споруди, і на їхньому місці нові хазяї звели "гарні, сучасні санаторно-курортні будівлі". Крім того, з цього року підняли ціну на мінеральну воду з 7,5 грн. за літр до 8,75 грн, рентабельність тепер становить 3,5%.

Що ж до перспектив виходу з ситуації, що склалася, сказав наступне:

- У нас на підприємстві «Трускавецькурорт» є Наглядова рада. Вона буде розглядати питання, знову буде працювати з міськрадою, і вони приймуть якесь спільне рішення. На нас лежить відповідальність. І ціле місто на цій воді тримається. Тому як би там не було, ми будемо працювати.

* * *

Сьогодні не зовсім зрозуміло, як Трускавцю вдасться знайти вихід з ситуації. Забагато «підводних течій» виявилося у питанні з мінеральною водою. Багато городян вважають, що насправді на курорті йде переділ власності. "Хтось хоче прибрати до рук цю золоту жилу і наживатися на природному багатстві. І навіть за чесними громадянами, патріотами Трускавця, швидше за все, стоять чиїсь бізнес-інтереси. Вода буде платною, тільки, може, поміняється кишеня», – кажуть скептики-старожили.

Олена Колгушева, Трускавець.