Коломойський "пішов судом" на НБУ і ЗМІ

Оновлено

Колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський подав до НБУ позов про захист честі, гідності та ділової репутації.

Про це повідомили Укрінформу в канцелярії Печерського райсуду столиці.

"Позивачем є Ігор Коломойський, а відповідачами у справі виступають Національний банк, ТОВ "Ріботто", ТОВ "Редакція газети Закон і Бізнес", ТОВ "Інформаційне агентство Інтерфакс-Україна", ТОВ "Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна" і фізична особа Тарас Мірошник", - зазначила працівниця суду.

Читайте також: Коломойський проти України: Мін'юст заперечує програш у Лондонському арбітражі

Третіми особами у справі виступають Валерія Гонтарєва, Геннадій Боголюбов, а також ТОВ "Інкерія і ТОВ "Інком 2001".

Як повідомлялося, екс-власник ПриватБанку Коломойський та пов’язані з ним компанії та особи вже подали до суду 90 позовів у зв'язку з націоналізацією Приватбанку. Зокрема, позови подані проти Національного банку України, Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізосіб та державного ПриватБанку.

Зокрема, Коломойський оскаржує саму процедуру виведення ПриватБанку з ринку (4 позови), постанову Кабміну про входження держави в капітал фінустанови (2 позови) та намагається розірвати поруку по кредитах рефінансу (1 позов). До судів подано також 42 справи, в яких позивачі намагаються оскаржити те, що вони пов’язані з власниками Приватбанку. Зокрема, це позови від родини Суркісів, футбольного клубу "Динамо Київ", що очолює голова родини, та "Акцент Банку", який є власністю сім’ї.

Ще 19 справ спрямовано до суду з метою скасувати процедуру ball-in, коли депозити великих вкладників перетворювалися на капітал банку при націоналізації. В 17 справах офшори та фізособи, визнані пов’язаними з Приватбанком, оскаржують припинення нарахування відсотків по депозитах.

В Національному банку заявляли, що позови, за якими оскаржується націоналізація, не можуть мати наслідком повернення банку попереднім власникам.