Справа на 500 мільйонів: п'ятеро з банку "Михайлівський" отримали підозри

Прокуратура Києва оголосила підозру у незаконній видачі кредитів на 500 млн грн п'ятьом членам кредитного комітету банку "Михайлівський".

Про це повідомив в інтерв'ю Укрінформу керівник столичної прокуратури Роман Говда.

"Цього місяця ми оголосили підозру ще п'ятьом членам кредитного комітету банку "Михайлівський". Епізод стосується незаконної видачі кредитів на 500 млн гривень особам, афільованим до власника банку. У нас є судово-економічна експертиза, яка підтверджує вказані збитки", - сказав він.

Говда додав, що прокуратура отримала дозволи суду на затримання членів кредитного комітету, доправлення їх до суду для вирішення питання про обрання запобіжних заходів, а також оголосила їх в розшук, оскільки деякі з них вже виїхали за межі України.

"Також у цьому провадженні ми маємо ще кілька епізодів, які пов'язані з діяльністю банку і його взаємовідносинами з юридичними особами, які брали гроші у людей через банк "Михайлівський", а потім зберігали їх на рахунках банку, а після 19 травня 2016 року ці гроші зникли. Зараз слідчі працюють з експертами, і протягом місяця ми сподіваємось отримати остаточні результати експертиз щодо завданих збитків", - зазначив він.

Загалом у провадженні столичної прокуратури стосовно махінацій у банку "Михайлівський" уже десять підозрюваних. Говда запевняє, що розслідування цієї справи буде завершене впродовж декількох місяців.

Як повідомляв Укрінформ, Нацбанк визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року.

Напередодні, 20 травня, голова правління банку Ігор Дорошенко залишив посаду, при цьому банк провів ряд сумнівних операцій з переказу вкладів фізосіб із пов'язаних компаній "Кредитно-інвестиційний центр" і "Інвестиційно-розрахунковий центр", що збільшило навантаження на Фонд гарантування на 1 млрд грн - до 2,6 млрд грн.

Згідно з оприлюдненою раніше інформацією, фізичні особи у відділеннях банку "Михайлівський" у період з листопада 2014 року по 18 травня 2016 року вносили кошти на користь ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" (КІЦ) за договорами фінансової позики.

Читайте також: Апеляційній суд підтвердив банкрутство "Михайлівського"

За такою схемою було залучено близько 1,5 млрд гривень.

19 травня банк "Михайлівський" купив за 741,6 млн гривень в ІРЦ і КІЦ фіктивні права вимоги на кошти за договорами продажу "сміттєвих" цінних паперів.

У результаті цих маніпуляцій у бухгалтерському обліку сума коштів на рахунках ІРЦ і КІЦ виросла до 1,612 млрд гривень.

У липні Фонд гарантування вкладів почав ліквідацію банку

Станом на 23 травня 2016 року 100% акцій банку належало ТОВ "Екосіпан", 92,5% якого належить Віктору Поліщуку, 3,9% - Ігорю Дорошенку та 3% - Віктору Єрасову.