ДТЕК Ахметова почала купувати в США вугілля дефіцитної марки

Компанія ДТЕК, що належить олігархові Рінату Ахметову, почала закуповувати вугілля марки "Г", яке також видобувається на території України, контрольованій українською владою, в Сполучених Штатах Америки.

Про це Укрінформу повідомила прес-служба компанії.

"Найближчим часом ДТЕК здійснить постачання перших 150 тисяч тонн вугілля марки "Г" в США для поповнення складів своїх ТЕС у рамках підготовки до опалювального сезону. Це постачання дозволить скоротити дефіцит марки "Г" в Україні, який виник у результаті підвищеної відпуску електроенергії на ТЕС, що працюють на газовій групі вугілля, що стало наслідком уведення блокади і втрати антрацитових шахт на НКТ", - повідомляє компанія.

Прибуття в Україну першого балкера з 75 тис. тонн вугілля зі США очікується цього тижня. Ресурс буде направлено на Ладижинську та Запорізьку ТЕС.

"У вересні ТЕС ДТЕК виробили майже 90% електроенергії з українського газового вугілля, тоді як у вересні минулого року доля виробництва електроенергії на ТЕС компанії з газового вугілля склала 68%.

Зростання попиту на вугілля марки "Г" в Україні викликане також реконструкцією антрацитових блоків на українських ТЕС під роботу на газовому вугіллі. На українському паливі з вересня працює Зміївська ТЕС, а з листопада працюватимуть два блоки ДТЕК Придніпровської ТЕС", - повідомили в ДТЕК.

Читайте також: Підготовка енергосистеми до зими: ДТЕК отримав п'яту партію вугілля з ПАР

За оцінкою компанії, поточний рівень видобування марки "Г" в країні не може покрити збільшені потреби ТЕС в паливі попри зростання виробництва на шахтах ДТЕК за підсумком 9 місяців на 10,5% - до 16,9 млн тонн.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, ввела формулу ціноутворення вугілля Роттердам+, щоби нібито дозволити компаніям за конкурентними цінами закуповувати вугілля, якого не вистачає, за кордоном. За оцінками експертів, ДТЕК до початку енергоблокади Донбасу продовжував закуповувати вугілля через його нестачу на окупованих територіях і отримав з ринку додаткові 10 млн грн.