Данилюк - про майбутню співпрацю з МВФ: Навіщо тоді країні уряд?

Міністр фінансів Олександр Данилюк вважає, що у майбутньому Україна не повинна розраховувати на МВФ.

Про це він розповів в інтерв’ю DT.UA.

На його думку “це слабка позиція”.

“МВФ не робить програм на десять років, вони підтримують країну у складний період, щоб вона мала можливість вийти з кризи, стабілізувати стан економіки у той момент, коли приватні інвестори країною не цікавляться, і немає нікого, хто її підтримав би, і жодні інструменти, крім фінансування МВФ, не працюють. Але коли ми думаємо про майбутнє, неправильно розраховувати підтримку МВФ. Навіщо тоді країні уряд? Що ми тут робимо?”, - розмірковує міністр.

Читайте також: США назвали умови для участі в українській приватизації

Нагадаємо, історія співробітництва України та МВФ розпочалася у 2004 році. Річна програма була спрямована на на перехід від планової економіки до вільного ринку Україні було виділено і використано $780 млн.

За програмою «stand by» (стенд-бай) 1995 – 1998 років планувалось отримати $2,9 млрд, реально дали $1,9 млрд. Перед Україною стояло три головні цілі: уповільнення інфляції шляхом скорочення дефіциту бюджету, збільшення експорту і розвиток ліберальних реформ. Але уряд зволікав з імплементацією програми, а також порушив кілька її пунктів. В результаті МВФ відмовився надати Україні останній транш позики.

Програма «Розширене фінансування» 1998 – 2002 р.р. передбачала отримання Україною $2,6 млрд, реально виділили $1,6 млрд. Цілі - 4%-ний ріст ВВП і 7%-на інфляція. В 2001 році вони були досягнуті, але виконання деяких рекомендацій Україна уникала. Згодом МВФ виявив недостовірність звітів НБУ про стан золотовалютних резервів в 1996-1998 роках.

За програмою 2002 – 2008 р.р. «Попереджувальний стенд-бай» була можливість отримати $ 605 млн; реально отримано нуль. Гострої потреби в позиках Україна не відчувала, і тому не хотіла проводити реформи, які вимагав Фонд. Співпраця застопорилося.

Читайте також: МВФ: пенсійна реформа - обов'язковий елемент для чергового траншу

У 2008 – 2013 р.р., знов таки за програмою «stand by» планувалось отримати $25,7 млрд; реально отримано $14,4 млрд. Після кількох траншів, Україна повинна була приступити до вирішення проблем з дефіцитом бюджету, з цінами на енергоносії та девальвувати гривню. На непопулярні заходи уряд України йти не хотів, і далі йшли «меморандуми про меморандуми».

Нарешті у 2015-2019 р.р. за програмою EFF (механізм розширеного фінансування) плануються обсяги фінансування - $17,5 млрд. Отримали чотири кредитних транші на загальну суму $ 8,7 млрд.

Для отримання фінансування Україна має провести ряд структурних реформ – земельну, пенсійну, медичну, судову, тарифну. Завершити створення ефективної антикорупційної системи.