В Укренерго працюватиме незалежна наглядова рада

Міністр енергетики Ігор Насалик підписав новий статут ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго", який було розроблено в рамках реформи держпідприємства.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав в.о. голови компанії Всеволод Ковальчук.

"Про реформу держпідприємств... Новий статут ДП "Національна енергетична компанія "Укренерго" щойно підписано. Незалежній наглядовій раді бути", - написав він.

За словами Ковальчука, новий статут та нова структура управління компанією спрямована на прозоре та ефективне управління державними компаніями.

Раніше, у квітні 2017 року, повідомлялося про підготовку до створення наглядових рад в державних підприємствах Укргідроенерго, Укренерго, а також в Міжнародному аеропорту "Бориспіль", Укрпошті та в Укрзалізниці.

Читайте також: Укренерго пропонує зменшити тариф на постачання електроенергії

У червні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про корпоративне управління в держкомпаніях ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної власності"), який, зокрема, передбачає перехід до ефективного управління об’єктами державної власності, де частка держави становить 50% і більше. Згідно з документом, посадові особи державних органів (керівники міністерств) повинні бути відсторонені від управління державними компаніями, але на держпідприємствах має бути введено корпоративне управління відповідно до стандартів ОЕСР. Управління такими державними підприємствами, а також господарськими товариствами має здійснюватися наглядовою радою, до складу якої можуть входити незалежні члени. Крім того, ці підприємства повинні проходити обов’язковий аудит і оприлюднити інформацію про свою діяльність (фінансову звітність разом з аудиторським висновком). Передбачається, що це дозволить ізолювати держпідприємства від політичного впливу та спростить доступ компаній до міжнародного ринку капіталу.