Завод з переробки радіоактивних відходів планують ввести в експлуатацію у грудні

Завод з переробки рідких радіоактивних відходів, що розташовується на проммайданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», планують ввести в експлуатацію у грудні 2017 року.

Про це повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

За інформацією ДСП «ЧАЕС», під час експлуатації заводу будуть перероблятися рідкі радіоактивні відходи, які накопичились за час експлуатації та ті, що утворилися в процесі зняття з експлуатації ЧАЕС, а також експлуатаційні рідкі РАВ об’єкта «Укриття».

«Зараз рідкі радіоактивні відходи, а їх більше 20 000 куб. м, зберігаються в існуючих сховищах, які є на промисловому майданчику ЧАЕС. Після переробки на заводі, вони будуть упаковані і відправлені на захоронення на комплекс «Вектор»

Читайте також: Шоломи віртуальної реальності перенесуть у Чорнобиль

Повідомляється, що хоча гарячі випробування потужностей були проведені ще в 2014 році, у зв'язку з суттєвими змінами прав пожежної безпеки наразі здійснюються дії для отримання виробництвом сертифікату про завершеність будівництва об'єкту.

ЗПРРВ розрахований на переробку РРВ протягом 20-річного періоду. Його мінімальна проектна потужність - 2500 куб. м. необроблених РРВ на рік.

Завершити роботи, зокрема, з реконструкції систем пожежного захисту, та здати об'єкт в експлуатацію має компанія "Укрбудмонтаж", з якою укладено відповідний контракт. Наразі компанія у якості підрядкника готується зайти на об'єкт. 

Нагадаємо, договір з підрядником на виконання зазначених робіт було укладено 7 серпня 2017 за результатами відкритих торгів. Весь обсяг робіт розділено на два пакети. Виконання першого пакету заплановано завершити до кінця 2017 року, що дозволить ввести об'єкт в експлуатацію і почати переробку рідких РАВ на проммайданчику ДСП «ЧАЕС». Завершення всього обсягу робіт за вказаним договором заплановано на травень 2018 року.