В Україні запрацював перший кооператив виробників молока екстра гатунку

У серпні 2017 року за підтримки FAO та ЄБРР переробне підприємство ТОВ «Тернопільський молокозавод» та виробники молока ТОВ «Дзендзелівське» і ТОВ «Кищенці» створили перший в Україні кооператив для виробництва молочних продуктів з молока екстра гатунку.

Про це розповів голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Багато у нас було намагань раніше. Заводи будували свої ферми, ферми будували свої цехи, але все це було неправильно. Сьогодні ми маємо модель - де є професійний переробник і де є професійний виробник", - прокоментував Дикун.

Він додав, що це є першим етапом у процесі створення системи кооперативної переробки молока в Україні. Дикун зауважив, що перший проект кооперації виробників та переробників молока в Україні було запроваджено за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН ( Food and Agriculture Organization, FAO), Європейського банку реконструкції та розвитку і Асоціації виробників молока.

За словами директора ТОВ "Тернопільський молокозавод" Віталія Ковальчука, в рамках кооперативу підприємство зобов'язується викупати всі об'єми молока екстра гатунку, виробленого партнерами. Також виробники молока отримуватимуть частину прибутку від реалізації продукції, яка буде вироблена з їх сировини. Він зазначив, що Тернопільський молокозавод в свою чергу зможе будувати довгострокову стратегію виробництва, завдяки тому, що отримуватиме стабільні об'єми молока.

Читайте також: Мінагро: Тваринництво і садівництво - пріоритети держпідтримки на 2018-2020 роки

Ковальчук розповів, що на першому етапі роботи кооперативу обидва господарства-партнери постачатимуть на Тернопільській молокозавод щоденно понад 40 тонн молока екстра гатунку. З цієї сировини підприємство вироблятиме йогурти та кефір.