Експерт назвав продукти, які здорожчали після відміни держрегулювання цін

За 40 днів після скасування держрегулювання цін на соціальні продукти в Україні зросла середня ціна на 14 найменувань з загального списку 23-ох соціальних продуктів харчування.

Про це пише директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

"За цей проміжок часу (з 1 липня по 10 серпня 2017 року) більше, ніж на 1 гривню подорожчали: куряча тушка – 7,5 грн, сало – 4,2 грн, яловичина – майже на 3 грн, масло вершкове – 2,7 грн, соціальна варена ковбаса – 2,4 грн, сир м’який – на 1,9 грн та свинину – на 1,4 грн. У відносному вимірі лідером зростання є курятина. На сьогодні середня ціна курячої тушки становить 53 грн за кг, сала – 49 грн. за кг., яловичини – 107,3 грн за кг, вершкового масла – 143,9 грн за кг, вареної ковбаси – 69,3 грн за кг, м’якого сиру – 94,4 грн за кг та свинини – 98,5 грн за кг", - заявив Дорошенко.

Він додав, що одночасно з цим знизились середня ціна на: капусту на 10,2 грн і тепер її ціна становить 6,7 грн/кг, моркву – на 5,2 грн ( теперішня ціна - 9 грн/кг), буряк - на 3,7 грн (теперішня ціна - 5,4 грн/кг), картоплю – на 2,8 грн (теперішня ціна - 7,2 грн/кг) та цибулю - на 2,3 грн (теперішня ціна - 8,8 грн/кг).

Читайте також: Цьогоріч уперше вартість мінімального продуктового кошика знизилась - експерти

За словами Дорошенко, також знизилась ціна на гречану крупу до 23,9 грн/кг (мінус 1,2 грн) та на курячі яйця - до 10, 9 грн за десяток (мінус 1 грн). Експерт зауважив, що ціни на соціальній хліб залишаються стабільними.

Як повідомлялось раніше, у липні вперше за 2017 рік в Україні знизилась вартість мінімального продуктового кошика (МПК). Загалом за 7 місяців 2017 року середня вартість МПК в Україні зросла на 187 грн для працездатної особи і на 137 грн для особи, яка втратила працездатність.

Довідка. 1 липня 2017 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України про скасування державного регулювання цін на продовольчі товари.