Шлапак розказав про "токсичні кредити" Приватбанку: боргів - на 198,4 мільярда

Голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак підтвердив, що 97% кредитів ПриватБанку були видані "пов'язаним особам" з грубими порушеннями.

Про це він сказав під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коли прийшов новий менеджмент, ми вивчили ситуацію з пов'язаними особами і переконалися в тому, що таких позик було видано на 190 млрд грн, тобто 97% від усього портфелю є портфелем пов'язаних осіб, таким він залишається і по сьогоднішній день", - сказав Шлапак.

Він розповів, що так званий токсичний портфель включає 223 клієнти, яким було видано кредитів на мільярди гривень.

"Ми розбили цей портфель на 4 групи: перша з них - так звані трансформовані кредити, сюди входить 36 позичальників на 133 млрд грн, це валова заборгованість, яка враховує і тіло, і відсотки. Другий портфель - це лізинговий портфель: 41 позичальник майже на 15 млрд. На таку ж суму і третій кейс - це портфель, який видавався на Кіпрі. І, нарешті, четвертий портфель - це кредити, пов'язані з корпоративними клієнтами банку на суму більше 36 млрд», - зазначив Шлапак.

Він наголосив, що всі ці кредити мають ряд спільних характеристик: перша з них - це те, що більша частина позичальників є новоствореними компаніями з негативним фінансовим станом, по-друге, під час видачі цих позик були допущені грубі порушення законодавства, а також внутрішніх регламентних документів самого банку. По-третє, весь цей портфель обслуговується надзвичайно незадовільно, і всі ці позики видані не на ринкових умовах. 

«Ми також маємо відсутність забезпечення за більшістю з цих кредитів, і нарешті останнє - це те, що з банку практично виведені обороти операційних компаній, які реально обслуговували кошти колишніх акціонерів. Тож, яка є сьогодні реальна заборгованість за портфелем: починаючи з січня місяця - 194 млрд, а (станом на травень - ред.) - 198,4 млрд грн», - додав Шлапак.

Читайте також: ГПУ відкрила справу про доведення Приватбанку до неплатоспроможності - Шлапак

Як відомо, в грудні 2016 року найбільша в Україні фінустанова - ПриватБанк - була націоналізована. Потреби в докапіталізації цієї банківської установи оцінювалися на рівні близько 150 млрд грн, з яких 116 млрд були покриті за рахунок держави, що випустила власні боргові цінні папери.