Нафта дешевшає після рішення Трампа вийти з кліматичної угоди

Нафта впала в ціні у п'ятницю - після того, як президент США Дональд Трамп вийшов з підписаної у 2015 р. між 195-ма країнами угоди про боротьбу зі змінами клімату.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

На Нью-Йоркській товарній біржі ф'ючерси на нафту марки WTI з поставкою в липні впали в ціні на 0,56% до $ 48,05 за барель. На ICE Futures Exchange нафта марки Brent подешевшала на 0,08% до $ 50,31 за барель.

У четвер президент США Дональд Трамп оголосив, що країна виходить з Паризької угоди по  клімату. У своєму виступі він зазначив, що Сполучені Штати почнуть переговори щодо укладення нової угоди в цій сфері. Інвестори побоюються, що таке рішення може спровокувати буріння нафтових свердловин у США, що сприятиме глобальному надлишку "чорного золота" на ринку, пише агентство Рейтер.

"Такий сценарій не буде сприятливим для цін на нафту", - вважає старший аналітик ринку OANDA Джеффрі Халлі (Jeffrey Halley), слова якого наводить агентство.

Минулого тижня дані компанії Baker Hughes, що надає послуги для розробки нафтових родовищ, показали, що кількість бурових установок зростає 19-й тиждень поспіль, що є другим найбільшим періодом зростання в історії та провокує подальше збільшення обсягу видобутку нафти в країні. Кількість бурових установок зросла на 2 - до 722-х, та у результаті відновлення в останні 11 місяців досягла найвищого з квітня 2015 р. рівня.

Стримують здешевлення нафти дані щодо її запасів у США. Як повідомило Міненерго країни, комерційні запаси нафти у США (виключаючи стратегічний резерв) за тиждень, що завершився 26 травня, знизилися на 6,4 мільйона барелів, або на 1,2% - до 509,9 мільйона барелів. Аналітики вважають, що запаси знизилися щонайменше на 2,517 мільйона барелів, або на 0,48% - до 513,783 мільйона барелів.

Станом на 09:15 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 50,34 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 50,35 долара за барель, що на 28 центів нижче від рівеня закриття торгів ($ 50,63).

Паризька хартія з клімату - перша глобальна кліматична угода, підписана 195-ма країнами у грудні 2015 року, визначає світовий план дій щодо стримування глобального потепління. Вона не передбачає відмови від викопного палива і обмеження викидів вуглекислого газу. Однак усі сторони повинні вжити заходів щодо зниження викидів, технологічного переозброєння та адаптації до змін клімату. Зокрема, зазначається, що країни мають прагнути до зведення до нуля викидів парникових газів після 2050 року.