Експерти заявляють про важливість розвитку приватного оборонного бізнесу

Ліга оборонних підприємств подала до Мінекономіки пропозиції щодо законопроекту про створення та виробництва озброєння та військової техніки і законопроект про військово-технічне співробітництво, які мають сприяти розвитку приватного оборонного бізнесу.

Про це заявив під час "круглого столу" в Укрінформі на тему: "Переозброєння української армії. Проблеми та шляхи їх подолання" директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, виконавчий директор Ліги оборонних підприємств України Валентин Бадрак. 

"Ми співпрацюємо з Міністерством економічного розвитку, свої пропозиції подали щодо двох проектів законів, які на сьогодні є ключовими: це проект закону про створення та виробництва озброєння та військової техніки і проект закону про військово-технічне співробітництво", - заявив він.

Бадрак зазначив, що Ліга виступає, зокрема, за поступову зміну нормативно-правової бази та удосконалення підходів до формування цін, які на сьогодні "не стимулюють розвиток приватних оборонних підприємств".

"Маю на увазі в тому числі, ліквідацію тих методичних рекомендацій, які, на жаль, були підписані керівником військового відомства. Вони обмежують прибутки військових підприємств із закупівлі комплектуючих до 1% і по роботам - до 20%. Це неприпустима ситуація, яка нищить приватний оборонний бізнес", - додав він.

Зі свого боку, народний депутат, член Комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони, керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук наголосив на важливості розвитку не лише державного сектору ОПК, а й приватних підприємств у цій сфері.

Він зазначив, що саме завдяки приватному сектору після  російської агресії у війська почали постачатися нові зразки ОВТ. "Ми переконалися в тому, що якраз саме цей сектор економіки дуже гнучко реагує на існуючі виклики, на потреби армії та інших збройних формувань країни. І не намагатися на повну силу використати його можливості було б злочином проти національної безпеки", - сказав Тимчук.

Фото: Ільєнко Юрій