Раді рекомендують в цілому прийняти законопроект "Про Фонд енергоефективності"

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендував прийняти у другому читанні та в цілому законопроект №5598 «Про Фонд енергоефективності». 

Відповідне рішення було прийнято на засіданні Комітету в середу, повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє Урядовий портал.

«Сьогодні реформа енергоефективності передбачає величезний пласт законопроектів. Це стосується прийняття у другому читанні і ЗУ «Про комерційний облік комунальних послуг», і «Про ЖКП», і дії 417 закону - питання, які в першу чергу захистять нашого споживача», - зазначив Зубко.

Віце-прем’єр-міністр зауважив, що в подальшому необхідно розширювати мережу банків-кредиторів, які будуть конкурувати за відсоток по кредитам і законопроект дає таку можливість. Ще один важливий аспект – це відпрацювання таймінгу по законопроектам. 

"Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович у своєму листі до українського Уряду чітко зазначив про необхідність якнайшвидшого прийняття Верховною Радою законів з енергоефективності", - зазначив Зубко.

«У нас є місяць, щоб прийняти необхідні закони з енергоефективності. Рішення по бюджетам міжнародних партнерів для допомоги Україні буде прийматися вже в червні Європейською комісією і тому, у нас є загроза втрати міжнародної підтримки з подальшим відтермінуванням. Тому, ми маємо якнайшвидше ухвалити необхідні законопроекти», - зауважив віце-прем’єр-міністр.

Зубко нагадав, що до роботи Фонду енергоефективності буде залучена система Prozorro та створений майданчик, куди споживач зможе звернутися і отримати пропозиції, які будуть надаватися енергосервісними компаніями, енергоаудиторами та проектними організаціями.

Нагадаємо, раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович у своєму листі до українського Уряду висловив сподівання, «що жодних затримок із прийняттям важливих законів, включаючи закони «Про енергоефективність будівель» та «Про комерційний облік», у Верховній Раді не відбудеться». А також наголосив, що «обидва закони є необхідними для того, щоб Євросоюз міг надати підтримку запланованому Фонду енергоефективності, який повинен стати важливим інструментом, що дозволить громадянам України зменшити їхні рахунки за енергоносії».