Семерак каже, що до отруєння дітей у Смирнівці призвела безкарність утилізаторів

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак наполягає на необхідності проведення перевірок ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook

«Я - за поліпшення бізнес-клімату в країні. Але вважаю, що захист бізнесу у сфері поводження з небезпечними відходами – це не заборона перевірок, а очищення ринку від недобросовісних підприємців – «схемачів» і фірм-метеликів (яких близько 80% серед перевірених)», - написав Семерак.

Він зазначив, що і надалі буде наполягати на перегляді обмежень щодо перевірок ліцензіатів, які збирають, зберігають та утилізують небезпечні відходи. «Для мене це питання не лише екологічної безпеки, життя і здоров’я громадян, якості повітря і води, землі, якою ми всі ходимо, але й особистих принципів», - підкреслив він.

Міністр прокоментував ситуацію щодо отруєння дітей у Смирнівці на Харківщині: «Ця історія наочно демонструє як «спрощення» породило відчуття безкарності у місцевого утилізатора, який «захоронив» бочки з отрутою (домішкою для побутового газу) на своєму полігоні «небезпечних відходів». Нестерпний сморід, діти на лікарняних ліжках і страх всіх місцевих жителів вийти на вулицю - лише перші висновки цієї історії. Чекаємо зараз на лабораторні дослідження щодо стану води та грунту».

Семерак переконаний в тому, що цей утилізатор буде покараний. Але в країні різних фірм-утилізаторів майже 300. «Ми встигли перевірити менше третини. У більшої частини ліцензії були анульовані. Вважав і вважаю, що заслужено. По декому взагалі решітка плаче. Наша комісія встигла перевірити 74 підприємства. Серед них виявилися подібні до «смирнівського» утилізатора», - додав міністр.

За його словами, Мінприроди кілька разів зверталося до Державної регуляторної служби про проведення позапланових перевірок, але безуспішно. В Україні діє мораторій на перевірки бізнесу. І ось такі підприємства, користуючись мораторієм, продовжують нищити здоров'я та екологію.

Як повідомлялося, 18 травня недалеко від території школи в Смирнівці Харківської області поширився їдкий запах. У лікарню доставили трьох школярів віком від 12 до 16 років. Зі школи евакуйовано 111 дітей, 12 учителів і персонал. Люди в Смирнівці скаржилися на нудоту і головний біль. Причиною їдкого запаху виявилася рідина (попередньо етилмеркоптан), що вилилася з бочок на звалищі. Було встановлено, що 17 травня КП "Обласне комунальне спеціалізоване підприємство з виконання норм екологічної безпеки" вивезло на звалище побутових відходів 18 тонн хімічної речовини. Три бочки, об'ємом по 200 літрів кожна, розгерметизувалися.