Україна втратить частину врожаю ранніх яблук та кісточкових фруктів через заморозки

Унаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал EastFruit.

За словами садівників, максимальної шкоди яблуневим садам несприятливі погодні умови завдали саме у Вінницькій області, де якраз і сконцентровано основні площі.

У деяких господарствах повідомили про можливі втрати більш ніж половину майбутнього врожаю яблук, але в більшості випадків це стосувалося ранніх та середніх сортів яблука, таких як «Мельбурн», «Женева» тощо.

Садівники сподіваються, що заморозки не вплинули на зимові сорти яблук і на перспективи врожаю.

Аналітики порталу зазначили, що максимальні збитки в господарствах були зафіксовані саме в пониззі, де в нічний час накопичувалося і затримувалося холодне повітря. У таких місцях температури сягали мінус три градуси і нижче.

Щодо інших регіонів України, то незначні збитки від заморозків 19-20 квітня відзначалися також у Чернівецькій області, де місцеві садівники оцінюють втрати майбутнього врожаю на рівні 10-15%. При цьому збитки насадженням фіксувалися як точкові — виключно в пониззі.

Садівники інших регіонів країни повідомили про відсутність втрат майбутнього врожаю яблук, і нічні температури там протягом останніх вихідних не були такими критичними.

Фермери на Миколаївщині повідомляли про можливу втрату врожаю черешні ранніх сортів, а садівники Чернівецької області побоюються, що не зберуть усі заплановані обсяги абрикосу.

Читайте також: Експерти порахували, скільки цьогоріч коштуватиме Великодній кошик

Як повідомлялося, на ринок України на півтора тижня раніше, ніж торік, надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів. Збори даної продукції на сьогоднішній день залишаються малооб'ємними через несприятливі погодні умови.

Перші партії тепличного томату українські комбінати пропонують до продажу по 120-140 грн/кг ($3,02-3,52/кг), що в середньому на 67% вище, ніж торік. За прогнозами учасників ринку, перші великі партії томату комбінати матимуть змогу відвантажувати не раніше початку травня.