Чиновники оформляли польські яблука як молдовські

Слідчі Антикорупційної прокуратури Молдови за сприяння офіцерів Служби інформації і безпеки затримали чотирьох чиновників Національного агентства продовольчої безпеки і двох бізнесменів.

Усі вони звинувачуються в перевищенні службових повноважень і шахрайстві в особливо великих розмірах, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Чиновники Агентства продовольчої безпеки видавали економічним агентам фітосанітарні сертифікати на постачання нібито молдавських яблук до Російської Федерації. Де-факто, на підставі цих сертифікатів бізнесмени постачали яблука з Польщі до Росії через Білорусь, минаючи територію Молдови. В результаті шахрайської схеми, в 2016 році органи фітосанітарного контролю РФ заборонили імпорт яблук з Білорусі, чим було завдано серйозної шкоди міжнародному іміджу нашої країни», - повідомили в Національному центрі по боротьбі з корупцією.

За результатами фіктивних імпортно-експортних операцій економічні агенти також подали до Податкової служби Молдови фальшиву податкову документацію.

Якщо провина затриманих буде доведена, їм загрожує тюремне ув'язнення терміном від 10 до 15 років.