НБУ залишив облікову ставку незмінною

Національний банк прийняв рішення не змінювати облікову ставку та залишити її на рівні 14%, щоб нівелювати ризики для досягнення цілей інфляції у 2017-2018 роках.

Про це на прес-конференції сказала голова Національного банку Валерія Гонтарева, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною -  на рівні 14% річних", - сказала Гонтарева.

Зі слів голови НБУ, таке рішення пов'язане з необхідністю нівелювати ризики для досягнення цілей інфляції у 2017-2018 роках.

Як відомо, облікова ставка один із монетарних інструментів, за допомогою якого Національний банк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових коштів на відповідний період.

Облікова ставка є базовою процентною ставкою щодо інших процентних ставок Національного банку України і використовується регулятором одночасно як засіб реалізації грошово-кредитної політики та орієнтир ціни на гроші. Динаміка о.с. характеризує основні напрями змін грошово-кредитного регулювання.

Рівень і характер змін облікової ставки залежить від тенденцій економічного розвитку країни, макроекономічних і бюджетних процесів, стану грошово-кредитного ринку тощо. Облікова ставка має підтримуватися на позитивному рівні щодо прогнозованого рівня інфляції, який визначається Кабінетом міністрів України на відповідний рік і враховується при складанні державного бюджету. Облікова ставка є найнижчою ставкою серед процентних ставок, за якими Національний банк України може підтримувати ліквідність банків. Розмір облікової ставки затверджується рішенням Правління Національного банку України.