У Мін’юсті кажуть, що вже закрили 90% рейдерських схем

Після набуття чинності закону № 1666 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», кількість скарг на дії державних реєстраторів зменшилася в десять разів.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі зазначив заступник міністра юстиції України Павло Мороз, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Запрацював антирейдерський закон... І якщо ми говоримо про кількість скарг на дії державних реєстраторів, які відбулися після 2 листопада, ця кількість приблизно складає 50-60 скарг - це приблизно в 10 разів менше, ніж до набуття чинності цього закону», -  зауважив заступник міністра юстиції.

За його словами, було розроблено приблизно 30 новел, які реалізувалися в антирейдерському законі.

«Цими новелами було закрито більше ніж 90% рейдерських схем, які існували в нашій країні ще з початку 90-х років», - зауважив Мороз.

Проте цього року, зазначає заступник міністра юстиції, уже виявлені дві суспільно-небезпечні скарги.

«Цього року ми вивчили ці 50-60 скарг і не знайшли ознак рейдерського захоплення в жодній із цих скарг, але дві скарги виявилися не просто з ознаками рейдерського захоплення, а дійсно суспільно небезпечними», -  зазначив Мороз.

Він повідомив, що минулого тижня зустрічався зі скаржниками. 

«Говоримо зараз про 24 скарги від наших громадян, котрих рейдери намагаються позбавити житла», -  уточнив заступник міністра юстиції.

Завтра, за його словами, відбудеться відкрите засідання Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, на якому планують розглянути саме ці скарги.

«Ми хочемо, щоб це засідання було максимально публічним, ми закликаємо всіх журналістів, щоб вони приєдналися до цього заходу», -  зауважив заступник міністра юстиції.

Окрім того, на цьому тижні планується розгляд Комісією скарг мешканців села Кіровоградської області, яких позбавили права на землю.