Україна не купуватиме газ у Росії без додаткової угоди

НАК "Нафтогаз України" наполягає на підписанні тристоронньої додаткової угоди до контракту на постачання газу з російським Газпромом. Це та умова, за якої можливо буде здійснювати закупівлю газу в Росії.

Про це пише НАК "Нафтогаз України" у Фейсбуці.

"Нас питають, чи не надсилали ми заявку Газпрому на постачання газу. Ні. У грудні Газпром відмовився підписувати стандартну додаткову угоду, яка регулює спірні питання до рішення суду", - зазначили у Нафтогазі.

Водночас, за повідомленням російських ЗМІ, Газпром "готовий постачати газ Україні".

"При необхідності Росія готова постачати газ. Позитивна річ у тому, що Україна готова купувати і має адекватні фінансові кошти для цього", - пише російське інформаційне агентство "Прайм" із посиланням на віце-президента Єврокомісії з енергосоюзу Мароша Шефчовича.

Він також підкреслює, що наприкінці минулого року Україна і РФ не досягли домовленості про постачання газу цієї зими.

"Є одне питання, яке ми обговорюємо. Це юридичне питання. Воно, як і раніше, на столі. Я так розумію, що це питання дуже чутливе для обох сторін з огляду на наближення (рішення) Стокгольмського арбітражу... Ми обмінюємося пропозиціями, листами", - сказав віце-президент ЄК.

Раніше повідомлялося, що НАК "Нафтогаз України" відмовляється сплачувати 5,3 млрд дол. Газпрому, які були нараховані Україні за невиконання пункту контракту "бери або плати".