Сі Цзіньпін обіцяє більше свободи іноземним інвесторам у КНР

Голова КНР Сі Цзіньпін пообіцяв більше свободи іноземним інвесторам в Китаї, висловивши сподівання на те, що і китайському бізнесу не ставатимуть на заваді за кордоном.

Про це він заявив, виступаючи у вівторок у Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу. Сі став першим китайським лідером в історії, який прибув на знаменитий форум.

"У найближчі п'ять років Китай має намір імпортувати товарів на 8 трлн. дол., залучити 600 млрд дол. іноінвестицій і зробити 750 млрд дол. власних інвестицій. Китайські туристи здійснять 700 млн візитів за кордон, що створить більший ринок, залучить більше капіталу, продуктів і бізнесможливостей для інших країн", - сказав керівник КНР.

Він пообіцяв розширити ринковий доступ для іноземних інвесторів, створити більше пілотних зон вільної торгівлі, посилити захист прав інтелектуальної власності, вжити заходів для того, щоб зробити китайську економіку більш  відкритою і краще регульованою. Сі Цзіньпін наголосив, що Китай «триматиме двері широко відчиненими і не зачинятиме їх», що дасть можливість іншим увійти на китайський ринок.

У відповідь Пекін сподівається, що інші країни також будуть відкриті для китайських інвестицій, а умови для них будуть рівними. (Загалом за понад 30 років політики реформ і відкритості Китай залучив 1,7 трлн дол. прямими інвестиціями і сам інвестував за кордон 1,2 трлн дол.).

Економіка найбільшої країни, що розвивається, з 1,3-мільярдним населенням, другої економіки світу, зазнає тиску, але має, як і раніше, величезний потенціал для розвитку, запевнив її лідер.

Сі Цзіньпін наголосив, що Китай виступає за відкрите, взаємовигідне регіональне співробітництво і виступає проти створення "ексклюзивних груп" і протекціонізму в будь-якій формі. "Китай не має намірів підвищувати свою конкурентозданість шляхом девальвації юаня і тим більше вести валютні війни", - заявив він.

Очільник КНР нагадав, що більше ніж три роки тому вийшов з ініціативою створення економічного пояса Великого шовкового шляху, відтоді більше ніж 100 країн і міжнародних організацій її підтримали, з більше ніж 40 країнами та організаціями підписані угоди про співробітницво. Китайські компанії вже інвестували в ці країни понад 50 млрд дол., розпочали ряд проектів, стимулюючи економічне зростання в цих країнах і створюючи там велику кількість робочих місць, наголосив Сі Цзіньпін.

Говорячи про власний розвиток, керівник КНР повідомив, що країна планує зберігати середньовисокий рівень зростання на основі "нової норми" покращити економічну структуру, скорочувати надвиробництво, розвивати інновації.

Попри повільні темпи зростання світової економіки, економіка Китаю, згідно з попередніми даними, зросла в 2016 на 6,7%, це один з найвищих показників у світі. Після початку світової фінансової кризи Китай давав понад 30% глобального зростання в середньому за рік.

Китай зумів знайти шлях розвитку, який відповідає його національним умовам, що грунтується на китайських реаліях. Скористався кращим досвідом інших країн на Заході і на Сході. "Але ми не збираємося сліпо йти шляхом інших. Ніхто не повинен розглядати свій шлях розвитку як єдино життєздатний, і вже тим більше не повинен нав'язувати його іншим", - сказав Сі Цзіньпін.

Він наголосив, що розвиток Китаю - це можливість для всього світу. "Стрімке зростання китайської економіки - це двигун економічного розширення. Ласкаво просимо на борт експресу китайського розвитку", - запросив керівник КНР і її Компартії. Він закликав не виступати з взаємними обвинуваченнями, а об'єднати зусилля для подолання наслідків економічної кризи і відповідей на виклики глобалізації.

47-й Давоський форум офіційно відкривається 17 січня і працюватиме до 20 січня під гаслом "Відповідальне лідерство". У ньому беруть участь понад 2,5 тис. людей з 90 країн світу, включаючи більш як 300 міністрів, близько 20 керівників держав та урядів, серед них Президент України Петро Порошенко, бізнесмени, представники культури і громадських організацій.