DCH заявляє про готовність орендувати Одеський припортовий завод

Група DCH Олександра Ярославського заявляє про готовність орендувати Одеський припортовий завод (ОПЗ).

Про це йдеться в заяві DCH, розміщеній на сайті групи.

Як йдеться в заяві: "Враховуючи, що, за інформацією ПАТ «Одеський припортовий завод», керівництво підприємства спільно з Фондом держмайна України (ФДМУ) веде пошук компаній, зацікавлених в оренді цілісного майнового комплексу на тривалий період, група DCH підтверджує свою зацікавленість у даному активі. Наш досвід успішного розвитку підприємства аналогічної галузевої приналежності (ПАТ «Азот» (Черкаси) переконливо свідчить про наявність у DCH необхідних компетенцій і організаційно-ресурсного потенціалу. А така правова форма, як оренда ОПЗ дозволить нам детально розібратися в економічному механізмі діяльності заводу і обрати оптимальні шляхи його модернізації".

Як зазначає DCH, "в даний час наші фахівці готують офіційне звернення до ФДМУ, яким наша готовність орендувати ОПЗ буде підтверджена документально".

Як повідомлялося, конкурс з продажу ОПЗ мав відбутися 14 грудня 2016 року, проте був скасований у зв'язку з відсутністю заяв від потенційних покупців. За два тижні до нього Одеський припортовий завод накопичив півмільярда боргів за газ і посів другу позицію серед найбільших підприємств-боржників. На сьогоднішній день борг ОПЗ за газ становить 251 млн доларів. Це борг, підтверджений Стокгольмським арбітражем, плюс 32 млн доларів - борги перед банками і трейдерами за газ.

Глава Фонду держмайна Ігор Білоус заявив, що ОПЗ після провалу приватизаційного конкурсу може бути зупинений або переданий в управління компанії з ресурсом газу.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив першому віце-прем'єр-міністру Степану Кубіву вивчити це питання, під його керівництвом було проведено кілька засідань робочої групи.

Наприкінці грудня 2016 року ОПЗ заявив про тимчасову зупинку виробництв і цехів заводу "у зв'язку з високою ціною природного газу, що постачається НАК "Нафтогаз України", яка не кореспондується з цінами на світовому ринку на продукцію заводу" і "беручи до уваги неможливість подальшої поставки природного газу в 2017 році з боку НАК "Нафтогаз України" до погашення існуючого боргу".

"В даний час АТ "ОПЗ", за погодженням з Фондом державного майна України, веде пошук компаній, зацікавлених в оренді цілісного комплексу на тривалий період", - йдеться в повідомленні на сайті ОПЗ.

На початку грудня 2016 року група DCH відмовилася від участі в конкурсі з приватизації ОПЗ, назвавши серед причин відмови збиткову діяльність заводу, значний обсяг кредиторської заборгованості і постійне її зростання, неврегульованість і невизначеність у відношенні цілого ряду життєво важливих питань діяльності підприємства. Водночас, в заяві DCH про вихід з конкурсного процесу були відзначені «зацікавленість в майбутньому у придбанні ОПЗ і готовність до подальшої співпраці з цього питання». Згодом DCH також заявила про намір створити міжнародний консорціум із залученням великих західних банків для купівлі ОПЗ.