Профільний комітет ВР: мораторій на експорт кругляка відповідає домовленостям із СОТ

Мораторій на експорт необробленої деревини відповідає зобов'язанням України перед Світовою організацією торгівлі.

Про це під час круглого столу "Мораторій на експорт лісу: результати та перспектива" у Верховній Раді заявив голова Комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мораторій відповідає нашим зобов'язанням, адже угодою з СОТ передбачено виключення, під які Україна підпадає. Коли подібні тимчасові заборонні заходи вводяться з міркувань збереження природних ресурсів, які вичерпуються, коли вони мають на меті попередження критичного дефіциту товарів чи сировини, що мають стратегічне значення для країни, що експортує, то введення таких заходів є обгрунтованими", - заявив він.

Галасюк звернув увагу, що мораторій на експорт лісу-кругляка є тимчасовим, він не є дискримінаційним, оскільки діє по відношенню до всіх країн та є абсолютно обгрунтованим згідно зі світовим правом.

"Я надіслав запит до Міністерства економіки, аби з'ясувати мотивації, чому у міністерстві борються за скасування мораторію, і відповідь від першого заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Максима Нефьодова мене шокувала. На самому початку листа він стверджує, що закон про мораторій протирічить у тому числі угоді зі Світовою організацією торгівлі", - розповів він.

У цьому контексті голова Комітету з питань промполітики зауважив, що не варто так одразу здаватись, а потрібно відстоювати своє право на мораторій.

Як повідомлялося, заборона або обмеження експорту лісової продукції є не тільки в Україні. За інформацією Інституту світових ресурсів, 33 країни мають заборону експорту лісоматеріалів, серед них - Канада та США.