НБУ має план, як не дати вивести прибутки за кордон

З метою протидії зменшенню податкової бази і переміщенню прибутків за кордон Національний банк має намір реалізовувати 5 ключових та найбільш нагальних заходів з 15 рекомендацій, що передбачає проект BEPS.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева під час традиційної зустрічі із керівниками найбільших банків.

Вона зазначила, що за ініціативою Національного банку має бути реалізовано 5 ключових та найбільш нагальних з 15 рекомендацій протидії BEPS:

- розкриття фізичними особами-резидентами України своєї участі в іноземних компаніях, які вони контролюють;

- обмеження витрат за фінансовими операціями з пов’язаними особами;

- запобігання зловживанням із застосуванням договорів про усунення подвійного оподаткування;

- запобігання уникненню визнання статусу постійного представництва;

- запровадження розкриття інформації про структуру міжнародних груп компаній.

При цьому, на думку Гонтаревої, ефективно реалізувати всі ці рекомендації можливо лише за умови автоматичного обміну податковою інформацією. А отже, Україні необхідно приєднатися до автоматичного обміну фінансовою інформацією на основі Конвенції щодо взаємної адміністративної допомоги в податкових справах, яку ратифікувала Україна.

28 квітня 2016 року Президент України видав Указ №180/2016 "Про заходи щодо протидії зменшенню податкової бази і переміщенню прибутків за кордон", відповідно до якого Україна взяла курс на адаптацію окремих принципів BEPS до національного законодавства.

Проект BEPS, що реалізує Організація економічного співробітництва та розвитку, спрямований на боротьбу з розмиванням податкової бази і виведенням прибутку з-під оподаткування. Метою проекту є вирішення проблем, що виникають унаслідок невідповідності наявних принципів національного та міжнародного оподаткування глобальному характеру сучасних моделей торгівлі та бізнесу.

У рамках BEPS розроблено 15 рекомендацій, що покривають різні сфери протидії агресивному податковому плануванню серед яких: вдосконалення правил трансфертного ціноутворення, запобігання уникненню від оподаткування за допомогою міжнародних договорів, оподаткування доходів контрольованих іноземних компаній, обмін інформацією тощо.