Dragon Capital сказала, як скоротити дефіцит бюджету України

Україні потрібно буде вийти на ринок єврооблігацій, щоб залучити кошти на фінансування дефіциту бюджету і рефінансування 2,3 млрд дол. запланованих бюджетних платежів на обслуговування зовнішнього боргу.

Про це йдеться в прес-релізі Dragon Capital, що є у розпорядженні Укрінформу.

"Наміри міністерства (фінансів - ред.) вийти на ринок єврооблігацій збігаються з нашим базовим макроекономічним прогнозом (ми очікуємо розміщення в обсязі 1,5 млрд дол.), а також з програмою МВФ (у обсязі 1,0 млрд дол.). Україні дійсно потрібно буде вийти на ринок єврооблігацій, щоб залучити кошти на фінансування дефіциту бюджету і рефінансування 2,3 млрд дол. запланованих бюджетних платежів на обслуговування зовнішнього боргу. Водночас, доходність розміщення на рівні 5-6% річних виглядає амбітно", - йдеться в повідомленні.

Також відзначається, що за останні роки, найнижча ставка доходності при розміщенні суверенних єврооблігацій, деномінованних у доларах США, становила 6,25% річних. Цей випуск п'ятирічних паперів було розміщено в червні 2011 р. Проте на той час  кредитний рейтинг України був на порядок вище за поточний (B+/B2/B за оцінками S&P/Moody's/Fitch відповідно), а співвідношення держборгу до ВВП становило 36% порівняно з поточним рівнем 80%. З урахуванням цього, вірогіднішим виглядає розміщення доларових паперів з доходністю 7-8% річних. Випуск єврооблігацій, деномінованих в євро, ймовірно, буде дешевшим. Але, зважаючи на те, що більшість інвесторів мають рахунки в доларах США, попит на папери деноміновані в євро навряд чи буде достатнім, особливо для дебютного випуску.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив, що Мінфін готується до повернення на кредитні ринки в другій половині 2017 року у зв'язку із запланованим закінченням програми МВФ у найближчі роки (за планом 2018 року). Дебютний випуск єврооблігацій після реструктуризації суверенного і квазісуверенного боргу в 2015 році планується невеликим і з доходністю розміщення на рівні 5-6% річних. За словами Данилюка, перед розміщенням Україні необхідно підняти кредитний рейтинг, оскільки поточні значення (B-, CCC-, B-, присвоєні агентствами S&P, Moody's, Fitch) не дозволяють залучати запозичення з доходністю нижче 8%.