Україна готується відповісти Росії дзеркальними транзитними санкціями

Україна запровадить дзеркальні санкції проти Росії через введення президентом РФ додаткових обмежень на транзит українських товарів.

Про це сказав перший віце-прем'єр міністр України Степан Кубів під час Погоджувальної ради у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перш за все ми внесемо дзеркальні санкції проти дій РФ щодо товарів українського походження і щодо транзиту, який проходить в інші країни. Це абсолютно чітка позиція, яка відповідає міжнародному праву, СОТ і ЄС. Друге: ми піднімемо дзеркально митний збір на російські товари, які ввозяться в Україну. Все це запрацює коли, відповідно, указ Президента набере чинності", - сказав Кубів.

Нагадаємо, напередодні було оприлюднено указ Путіна від 1 липня 2016 року, який вносить зміни до його указу від 1 січня 2016 року №1 "Про заходи щодо забезпечення економічної безпеки та національних інтересів Російської Федерації при здійсненні міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан через територію Російської Федерації".

Цим указом запроваджуються додаткові обмеження щодо транзиту через територію РФ товарів походженням з України зокрема.

Запроваджені раніше обмеження щодо транзиту товарів до Республіки Казахстан поширюються тепер і на транзит до Киргизької Республіки, зокрема, введено повну заборону транзиту товарів "під ембарго" (відповідно до затвердженого списку та на які в РФ застосовуються ставки ввізних митних зборів).

У цьому зв'язку Міністерство економічного розвитку і торгівлі України допускає повне припинення транзиту товарів з України територією Російської Федерації.