Майже чверть підприємств Укроборнпрому підігнали під стандарти НАТО

Майже чверть (23) підприємства ДК "Укроборонпром"  та 50 їхніх працівників сертифіковані для роботи за стандартами НАТО.

Про це в інтерв’ю паризькому кореспонденту Укрінформу розповів генеральний директор ДК "Укроборонпром" Роман Романов, відповідаючи на запитання щодо можливостей сертифікації підприємств вітчизняної оборонної промисловості до стандартів НАТО.

"Ми рухаємося двома шляхами: революційним і еволюційним. Насправді ми почали тісно співпрацювати з офісом НАТО і практично включені у всі робочі групи Альянсу. Більше 50 працівників концерну мають сертифікат офісу НАТО для роботи з стандартами Альянсу, крім того 23 підприємства "Укроборонпрому" мають досвід роботи з стандартами та системами НАТО", - сказав він.

За словами глави концерну, торік його представники провели 320 зустрічей з "глобальними європейськими партнерами", які принесли очікувані результати.

"Наприклад, цього року у небо підніметься український літак, на якому не буде жодної деталі російського виробництва. Для порівняння, до геополітичних змін українські літаки були укомплектовані близько 50% російськими деталями, вузлами та агрегатами. Тепер усі ці деталі ми замістили продукцією відомих світових виробників", - сказав він.

Романов також повідомив, що усі залучені до співпраці партнери у цьому проекті літака, мають необхідні сертифікати НАТО. "Українські авіаінженери буквально за рік інтегрували у вітчизняний літак новітні західні системи випробувані часом та досвідом. Ми навіть виграли у ціні, оскільки глобальні компанії виробляють цю техніку масово, фактично для усіх брендів, а ми використали її для одного літака", - додав він.

Гендиректор "Укроборонпрому" вважає, що така співпраця позитивно позначилася на виробництві. Випуск однієї одиниці бронетехніки дає роботу для близько 40 оборонних підприємств та для близько 100 підприємств суміжних з ними.

"Сьогодні використання на 30% потенціалу оборонної промисловості України дозволяє закрити внутрішні потреби, а решта 70% продукції йтиме на зовнішній ринок", - розповів Романов, додавши, що виконання експортних контрактів допоможе прискорити переозброєння української армії без додаткового навантаження на державний бюджет.

Як повідомлялося, Державний концерн "Укроборонпром" у Франції представляє можливості понад 100 держпідприємств військово-промислового комплексу України. Компанії та підприємства, що входять до ДК і представлені на Eurosatory-2016, спеціалізуються на системах ППО, ракетному озброєнні класу "повітря-повітря", бойових танках і бронемашинах вагою від 30 т, а також на броньованих транспортних засобах вагою від 8 до 30 т, електронних системах, захисних комплексах, зброї, тренажерних комплексах та іншої продукції військового та подвійного призначення.

Повну версію інтервью згодом читайте на сайті Укрінформу.