Рада прописала, як реструктуризувати проблемні кредити підприємств

Верховна Рада України ухвалила закон про фінансову реструктуризацію в другому читанні і в цілому. 

Законопроект №3555 підтримали 229 парламентаріїв, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Закон покликаний допомогти банкам і частині підприємств України провести позасудову реструктуризацію проблемних кредитів. Реструктуризація буде здійснюватися за принципом добровільності і врахування інтересів усіх кредиторів і боржника. Документ встановлює, що фінансова реструктуризація здійснюється на основі договору.

«Фінансова реструктуризація здійснюється з метою: сприяння відновленню господарської діяльності боржників, які перебувають у критичному фінансовому стані, шляхом реструктуризації їх грошових зобов’язань та/або їх господарської діяльності; підтримки стабільності фінансової системи; забезпечення доступу боржників до фінансування для відновлення їх господарської діяльності. Процедура фінансової реструктуризації застосовується до реструктуризації господарської діяльності та активів боржника, у тому числі тих, що розміщені за межами території України, і до грошового зобов’язання боржника, включаючи таке, що виникло на підставі договорів, які регулюються іноземним законодавством», - йдеться у документі.

Законом встановлено, що права та обов’язки кредиторів та боржників визначаються відповідно до норм законодавства України у частині, що не суперечить цьому закону.

Для підвищення ефективності розгляду спорів, що виникають під час процедури фінансової реструктуризації передбачено особливий порядок вирішення спорів в арбітражі, а саме - створення арбітражного комітету, який буде призначати арбітрів із затвердженого наглядовою радою списку.

Незалежно від суб’єктного складу сторін спору процедура вирішення спорів в арбітражі, передбачена цим документом, регулюється положеннями Закону України “Про міжнародний комерційний арбітраж” з урахуванням особливостей, передбачених цим законом.

На період дії закону пропонується введення податкових пільг, шляхом внесення відповідних змін до Податкового кодексу.