Рада зробила безстроковим мораторій на виплату боргу Росії

Верховна Рада скасувала кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством.

Відповідний законопроект №3677 підтримали 242 депутати, передає кореспондент Укрінформу.

"У пункті 1 статті 4 закону України "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом" слова і цифри "діє до 1 червня 2016 року" виключити", - сказано в тексті закону.

У пояснювальній записці зазначається, що прийняття документа дозволить Кабінету міністрів виконати всі взяті на себе зобов'язання в частині програми реформ, погодженої з Міжнародним валютним фондом.

"Скасування обмежень по кінцевій даті продовжить дію правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань", - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з ЄС.

У минулому році Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $15 млрд, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, тому пропозиція України неприйнятна. Україна ж відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня 2016 року Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж на $3,075 млрд. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедуру, необхідну для подачі позову до англійського суду. За кожен день прострочення РФ нараховує  Україні штраф у $683 тис.