У Литві вшанували українських героїв і презентували фільм про Євгена Коновальця

Фото, відео

Спілка стрільців Литви, литовські українці та всі небайдужі відзначили у Військовому музеї вітаутаса Великого у Каунасі День Героїв України та вшанували пам’ять Євгена Коновальця.

Як передає Укрінформ, про це повідомив литовський мовник LRT

Участь у заході взяв надзвичайний і повноважний посол України в Литві Петро Бешта, директор Військового музею Ріта Мілєнаускієне, командир Литовського Союзу стрільців, підполковник Лінас Ідзеліс, представник української громади Рамунас Деменджюнас.

Також долучилася група литовських українців та їхні друзі, учні Міжнародної української школи у Литві, українські воїни, які повернулися з полону.

Прозвучали державні Гімни Литви й України, а також український духовний Гімн.

Музичні твори виконали карильоністка Роберта Даугелайте, Микола Лисенко-молодший та юний баяніст з Харкова Юхим Мельников.

Були покладені квіти до меморіальної дошки пам'яті полковника Євгена Коновальця (проспект Лайсвес, 34) та до могили Невідомого солдата в саду Військового музею Вітаутаса Великого.

Під час вшанування відбулася прем'єра документального фільму «Євген Коновалець (1891-1938): на шляху до українсько-литовської єдності», знятого Військовим музеєм Вітаутаса Великого. Незабаром фільм буде доступний для широкого загалу.

Нагадаємо, 23 травня в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь усіх українських воїнів та воїнок усіх часів, усіх борців та борчинь за волю України від лицарства Київської Русі до сьогодення. 

Світовий конгрес українців (СКУ) з нагоди відзначення Дня Героїв закликав українців та українські громади по всьому світі робити все можливе для викриття російської дезінформації.

Фото: lrt.lt