У Польщі торік нелегально працювало майже 5 тисяч українців

У 2023 році майже 4,8 тисячі українців у Польщі працювали нелегально, найбільше таких випадків виявлено в будівельній галузі.

Про це свідчать дані Національної інспекції праці (PIP), передає Укрінформ з посиланням на Міграційну платформу EWL.

У 2023 році інспектори здійснили 9,1 тис. перевірок легальності працевлаштування іноземців, а також провели 39,4 тис. перевірок законності доручення працедавцями роботи. Найбільше це стосувалося громадян України – 29,6 тис. перевірок. Під час перевірок на нелегальних роботах торік виявлено 4747 громадян України (у 2022 році – це було 3948 громадян України).

Кожен четвертий нелегально працевлаштований українець працював на будівництві. Також багато громадян України виконували роботу незаконно у сфері адміністративних послуг, через агентства тимчасової зайнятості, у промисловій переробці та в галузі розміщення та харчування.

Читайте також: Половина працевлаштованих українців у Польщі знайшли житло завдяки роботодавцямдослідження

Під час перевірок найчастіше було виявлено такі порушення: відсутність необхідного дозволу на працевлаштування, виконання роботи на іншій посаді чи на умовах, відмінних від зазначених у дозволі на роботу, неукладення обов’язкових трудових або цивільноправових договорів.

Також в інспекції повідомили, що у 2023 році від українців отримано 2,6 тис. скарг щодо умов працевлаштування. Це майже вдвічі більше, ніж у 2022 році. Найчастіше вони стосувалися невиплати заробітної плати або невиплати мінімальної погодинної ставки за цивільноправовими договорами. Громадяни України також повідомляли про відсутність необхідного трудового договору.

Експерти Міграційної платформи EWL повідомляють, що зараз для українців спрощено доступ до ринку праці в Польщі. Достатньо оформити статус тимчасового захисту та обов’язково укласти трудовий договір перед тим, як розпочати роботу з перевіреним роботодавцем.

«Натомість часто через бажання заробити більше, люди погоджуються працювати без трудового договору. Це одна з найпоширеніших схем нелегального працевлаштування. У результаті недобросовісний роботодавець може затримувати зарплату, платити не все або взагалі не заплатити. І ви не маєте офіційних підстав вимагати у нього свої зароблені гроші, а для вас така робота матиме правові наслідки: штрафи, проблеми в отриманні посвідки на тимчасове проживання, пильний контроль за вашим перебуванням чи депортація у майбутньому», – зазначив директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Нагадаємо, у Польщі на сьогодні може перебувати приблизно до 3,5 млн громадян України, з яких мільйон прибув після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.