У Стамбулі відбулася презентація проєкту «Культура vs війна»

У Стамбулі відбулася презентація комплексного проєкту «Культура vs війна», ініційовано Асоціацією «Дивись українське!» у квітні 2022 року задля фіксації та донесення правди про війну Росії проти України через історії боротьби знаних митців.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Прем’єра фільмів нашого проєкту «Культура vs війна» у Стамбулі відбулася успішно! Ті відгуки повної підтримки України, що я почув після показу найкраща подяка нашій команді, яка наполегливо працює над проєктом вже понад рік! Багатьом іноземним глядачам наші документальні фільми відкривають правду про війну в Україні та підсилюють підтримку нашої боротьби», – сказав у коментарі агентству продюсер, голова Асоціації «Дивись українське!» Андрій Різоль.

Героями проєкту є відомі митці, що пішли до лав ЗСУ, та діячі культури, що займаються активною волонтерською діяльністю.

«Це велика справа – показати реальні події, які відбувалися торік, які продовжують відбуватися. Ви (засновники проєкту – Ред.) показали людей культури та мистецтва, які ще вчора збирали цілі стадіони, співали для них. Людей, які знімали фільми, що номінувались на Оскар, людей, які знімалися у фільмах, а сьогодні вони взяли у руки зброю, щоб захистити нашу землю», – сказав після показу Генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський.

За його словами, у той час, коли митці України захищають Батьківщину від Росії, країна-агресор використовує свою культуру в якості «зброї» – жалюгідної пропаганди, але більшість країн цивілізованого світу розуміють, що сьогодні Україна захищає не тільки себе, вона захищає весь світ.

Читайте також: Генконсул зустрівся з активістами Об'єднання українців Ізміра

«Дуже гарні фільми, сподобалися. Багато емоцій, багато смутку, багато болю, але все-таки велика віра в перемогу. Все буде Україна», – поділилася враженнями після перегляду активістка української громади в Стамбулі Ольга Коваленко.

Метою проєкту «Культура vs війна» є створення комплексу медійних продуктів у співпраці з українськими діячами культури, котрі через власні, конкретні приклади та історії ознайомлять світову та українську спільноти з цінностями та сенсами української культури, що допомагають українцям чинити гідний опір агресору.

Комплексний проєкт «Культура vs війна» передбачає створення циклу короткометражних фільмів-новел, повнометражного документального фільму, фотовиставок, артбуку, добірки публіцистичних матеріалів та дискусій.

Нагадаємо, у центральній частині Стамбула, неподалік площі Таксім та проспекту Істікляль, відбувся мітинг проти війни росії проти України, проти екоциду, який чинить Росія, підірвавши дамбу Каховської ГЕС.