Українська діаспора закликала Американську кіноакадемію зупинити російський вплив

Світовий конгрес українців (СКУ) звернувся до президента Американської Кіноакадемії із закликом припинити російський вплив та прийняти відповідні рішення щодо фільму Top Gun: Maverick, фінансованого російським олігархом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті СКУ.

З таким зверненням Конгрес виступив напередодні 95-ї церемонії нагородження премії «Оскар» від Американської Кіноакадемії, яка відбудеться 12 березня в Лос-Анджелесі.

У відкритому листі президента СКУ Павла Ґрода до президентки Академії кінематографічних мистецтв і наук Джанет Янг і членів Ради керуючих ідеться, що Світовий конгрес українців висловлює серйозну стурбованість впливом росії на голлівудську кіноіндустрію. Зокрема, щодо номінування стрічки Top Gun: Maverick на шість нагород 95-ї церемонії вручення премії «Оскар», включно з номінацією «найкращий фільм». 3 січня 2022 року LA Times повідомило, що фільм фінансував дмитро риболовлєв, російський олігарх, який потрапив під санкції України.

«Фінансування риболовлєвим Top Gun: Maverick не було оприлюднено, і є вагомі підстави вважати, що участь олігарха могла призвести до цензури з боку Кремля. На відміну від оригінального фільму, у Top Gun: Maverick немає прямого чи опосередкованого посилання на росію. Навряд чи це збіг. Голлівуд повинен бути пильним і прозорим щодо використання російських грошей для прокремлівської цензури в майбутньому», – заявив Ґрод.

Тож СКУ закликав Академію:

1) однозначно відхилити фільми з будь-якими прямими чи непрямими інвестиціями російських олігархів або інших учасників геноцидної війни росії проти України;

2) переглянути відповідність Top Gun: Maverick до участі у 95-й церемонії вручення премії Оскар; 

3) виступити з різкою заявою на цьогорічній церемонії нагородження, засудивши війну росії проти України та будь-які спроби вплинути на Голлівуд та американське суспільство.

«Разом ми здатні зробити все можливе, щоб зупинити воєнні злочини росії проти українського народу», – наголошується в листі.

Як повідомляв Укрінформ, президент СКУ виступив із заявою до річниці повномасштабного вторгнення росії.