СКУ оприлюднив календар відзначень 88 роковин Голодомору-геноциду

Світовий конґрес українців (СКУ) оприлюднив календар відзначень 88 роковин Голодомору 1932-33 рр. – геноциду українського народу, до яких 27 листопада долучиться світове українство.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Так, у цьому році центральним заходом вшанування пам’яті жертв Голодомору, зорганізованим СКУ, стане вебінар «Голодомор і нація: вплив через покоління», за участі провідних істориків та експертів з України та світу. Подія відбудеться 18 листопада 2021. Зареєструватися.

Також Міжнародний координаційний комітет СКУ у справі Голодомору, у своєму нещодавньому зверненні до українських організацій та громад, закликав українців по всьому світі в суботу, 27 листопада 2021 р., у Міжнародний день пам’яті жертв Голодомору, вшанувати кожну дитину, жінку та чоловіка, які невинно загинули під час цього геноциду: хвилиною мовчання о 19:32 за місцевим часом, запаленням свічок пам’яті у вікнах своїх будинків та участю в пам’ятних заходах та поминальних службах у місцевих громадах. 

Окрім того, СКУ запрошує всіх долучитися та поширювати акцію Крайового Комітету США для Визнання Голодомору Ґеноцидом з метою позбавити американського журналіста Валтера Дюранті Пулітцерівської премії (Pulitzer Prize). Петиція доступна за цим посиланням.

Календар відзначень пам’яті жертв Голодомору у світі: 

4 листопада – Львів. Україна. Розпочнеться експозиція найвідомішої виставки на тему Голодомору «Марія». Виставка відкриється для глядачів, як тільки це буде можливо та не зашкодить здоров’ю гостей і працівників музею. Виставки «Марія» вже демонструвалися у Швеції та США, a в Україні тривала з осені 2020 до весни 2021 у Національному музеї Голодомору-геноциду (Київ). Виставка та всеукраїнський тур здійснюється за фінансової підтримки Світового Конґресу Українців. Більше.

14 листопада – Лос-Анджелес, США. Вшанування пам’яті жертв Голодомору за участі запрошених гостей – істориків Вікторії Малко та Володимира Сергійчука відбудеться у біля пам’ятника Голодомору у Гранд-парку. Більше.

18 листопада – на facebook та в zoom. CКУ запрошує всіх на вебінар присвячений наслідкам впливу Голодомору на покоління та націю. Організатор: глобальна Мережа нащадків жертв Голодомору. Дізнавайтеся більше та реєструйтеся на подію за посиланням.

21 листопада – Коніерс, Джорджія. США. В Українській Греко-Католицькій церкві св. Богородиці відбудеться Панахида з нагоди дня пам’яті жертв Голодомору, яка розпочнеться після ранкової літургії. Після Панахиди усі гості будуть запрошені до зали на обід та культурно-освітню програму. 

27 листопада – Нью-Йорк, США. У Катедрі Святого Патрика відбудеться Соборна панахида за жертвами Голодомору 1932-33 рр. Буде змога також долучитися віртуально.

Нагадаємо, у липні у СКУ заявили, що їхнім пріоритетом залишається визнання у світі Голодомору геноцидом українців

Як повідомляв Укрінформ, заступник міністра закордонних справ Василь Боднар під час виступу на міжнародному форумі «Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо» заявив, що українці за кордоном протягом десятиліть спонукали уряди та парламенти іноземних країн порушувати питання Голодомору на міжнародному рівні та стимулювати визнання Голодомору геноцидом.