Україні варто перейняти у Туреччині систему стипендій для дітей із малозабезпечених сімей – Дрига

Турецька система освіти має досить ефективну систему стипендій для дітей, талановитих, успішних, але з бідних сімей, що варто було б перейняті Україні. І навпаки – в Україні краще розвинена система позашкільного розвитку.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю Укрінформу розповіла філолог-східнознавець, викладач Стамбульського університету Ірина Дрига.

«В Україні хотілося б мати таку ж систему стипендій для дітей, талановитих, успішних, але з бідних сімей, за якими в Туреччині, починаючи з середньої школи, ведеться постійний моніторинг та змагання за них між дорогими приватними університетами», - розповіла Ірина Дрига.

Науковиця відзначила, що загалом основна тенденція освіти в Туреччині - максимальна орієнтація на вузькофахові дисципліни, до яких конкретний учень має найбільший хист, за рахунок дисциплін, що йому не дуже вдаються. 

«Тут доволі високий рівень технічного оснащення, виділених з держбюджету коштів на розвиток вищої освіти та науки та підтримки державою університетів, більш широкі можливості академічної мобільності для успішних студентів», - підкреслила викладачка.

За її словами, Україна випереджає Туреччину «кількістю та різноманіттям якісних безкоштовних або дешевих гуртків, палаців дітей та юнацтва».