У Відні пройшов захід, присвячений роковинам Голодомору

Фото

В австрійській столиці пройшов меморіальний захід, присвячений 85-им роковинам Голодомору 1932-33 років в Україні.  

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у заході в Університеті Відня взяли українські та австрійські науковці, представники урядових структур, дипкорпусу, духівництва, української громади та студенти Віденського університету.

"Сьогоднішній захід, організований спільно з Австрійсько-українським товариством, є одним з тих, яке посольство проводить на тему Голодомору в цьому року. Особливо важливим є те, на ньому прозвучала реакція австрійців, які 85 років тому били в набат та закликали світ не бути байдужим до Голодомору в Україні", - заявив посол України в Австрії Олександр Щерба.

Під час заходу з окремою доповіддю виступив генеральний вікарій вірян католицької церкви східного обряду Австрії Юрій Коласа, який розповів про те, як в Австрії наприкінці 1933 року за ініціативи Віденського кардинала Теодора Інніцера створювався "Міжконфесійний і міжнародний комітет допомоги територіям Радянського Союзу, що постраждали від голоду". Він також продемонстрував фотографії українців, померлих прямо на вулицях Харкова, зроблені під час Великого Голодомору австрійським інженером Александром Вінербергером і надалі передані кардиналу Інніцеру.

"І ось цей кардинал замість того, щоб похитати головою, поцокати язиком і зайнятися своїми справами - почав бити в набат. Створив "Міжконфесійний і міжнародний комітет допомоги територіям Радянського Союзу, що постраждали від голоду". Скликав засідання представлених у Відні релігійних конфесій (відгукнулися всі - і верховний рабин, і глави вірменської, румунської, сербської громад - лише російська православна церква не прийшла). Почав збір коштів та харчів. Очолив спеціальний комітет у Лізі Націй. Це був найвизначніший голос у Європі, кому не було байдуже. Один християнський лідер, якому було діло до людських страждань", - наголосив Щерба.

За словами посла, дуже важливо пам’ятати про такі речі в Україні, і в Австрії.

Під час меморіального заходу виступили також провідний славіст Віденського університету професора Алоїз Вольдан, професор Андреас Каппелер (Відень) та професор Володимир Сергійчук (Київ).

У своїй доповіді професор КНУ ім. Т.Шевченка Володимир Сергійчук, зокрема, акцентував увагу присутніх на 6 ознаках геноциду українського народу під час Голодомору 1932-1933 років, що здійснювався більшовицькою владою СРСР.

Читайте також: Голодомор 1932-1933 рр. в Україні в науковому, освітньому та публічному просторі

Окремо він нагадав про австрійців, які в ту тяжку годину звертали увагу всього світу до масового голоду в Україні – це і ініціатива кардинала Інніцера щодо створення комітету допомоги людям, які голодують в СРСР, і стаття того часу у віденській газеті "Райхпост" генсека Європейського конгресу національностей Евальда Амменде.

В рамках заходу також відбулося відкриття тематичної виставки, присвяченої 85-им роковинам трагедії Голодомору 1932-33 років в Україні, яка демонструватиметься в приміщенні лекційного центру Університету Відня.