Хор хлопчиків з Києва заспівав для прихожан української церкви в Берліні

Фото, відео

Хор хлопчиків та юнаків з Києва заспівав для прихожан Української православної церкви Київського патріархату в Берліні.

Це перший виступ колективу в німецькій столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вперше співаємо в Берліні. Приїхали до нашої рідної української громади. Ми давно про це мріяли», - розповіла художній керівник колективу, диригент, заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, кандидат мистецтвознавства Алла Шейко.

Колектив приїхав не у повному складі: з-понад 40 його учасників було 37. Це хлопчики і юнаки віком від 10 до 23 років, які навчаються за Музичній академії України імені П. І. Чайковського (Київ).

Хор хлопчиків та юнаків з Києва заспівав для українських прихожан Української православної церкви / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

«Це школа - студія, де вони вчаться грі на музичних інструментах, вивчають музичну грамоту», - пояснила Шейко, що є викладачем академії.

До Німеччини хор заїхав після виступу на міжнародному фестивалі в Польщі.

Колектив, за словами його керівника, зазвичай намагається об'єднати поїздки. Так, після виступу на фестивалі в Закарпатті влітку заїхали до Відня, куди їх давно звали, співали там в греко-католицькій громаді.

У Берліні твори Дмитра Туптала, Віктора Степурка, Івана Небесного, Миколи Кедрова, Миколи Леонтовича, Миколи Лисенка, Вольфганга Амадея Моцарта та інших композиторів прозвучали в приміщенні євангелістської церкви апостола Павла, в якій з 2015 року парафія ап. Андрія Первозванного УПЦ КП (о.Олег Полянко) проводить свої богослужіння.

Хор, заснований  2001 року, об'їздив вже чимало країн. Зокрема, 5 разів ставав лауреатом хорових конкурсів і фестивалів в Україні, а також в Польщі (2009), Словаччині (2008, 2010), Бельгії (2008); 2013 року зайняв I місце на XXXII міжнародному конкурсі духовної музики «Хайнувка 2013» (Польща),  2014 року - I місце на 49-му міжнародному конкурсі духовної музики «MusicaSacra» (Щецін, Польща). Колектив гастролював також у Бельгії, Люксембурзі, Іспанії (виступив там в найбільших оперних театрах), Італії, Чехії, Португалії, Голландії.

«З початком війни у нас трохи інші можливості для виїзду, але все ж намагаємося виїжджати на фестивалі, концертні проекти, 2-3 рази на рік», - говорить Шейко.

Читайте також: Глава МЗС Канади відвідала український фестиваль

Хор спільно із Заслуженим академічним симфонічним оркестром Національної радіокомпанії України здійснює фондові записи на українському радіо.