У Канаді заборонили російську горілку "Серп і Молот", яка образила українців

Канадська провінція Альберта більше не ввозитиме російську горілку "Серп і Молот" після того, як Конгрес українців Канади висловив застереження щодо логотипу товару.

Про це повідомляє Edmond Journal із посиланням на заяву Комісії з нагляду за алкогольними напоями й гральним бізнесом у провінції Альберта.

"Набуває чинності негайно: цей товар (російська горілка "Серп і Молот" - ред.) більше не буде імпортуватися до Альберти", - йдеться у заяві.

На самій пляшці зі спиртним напоєм зображений червоний серп із молотом, що є символом комуністичного російського режиму.

Зазначається, що боротьба розпочалася ще на початку року, коли Конгрес українців Канади написав листа до Комісії з нагляду за алкогольними напоями й гральним бізнесом провінції. Проте у відомстві повідомили, що справа стосується приватного бізнесу, і нічим не можуть допомогти.

До того, аби вироблена у Росії горілка з радянською символікою зникла з полиць магазинів, доклався особисто міністр економічного розвитку та торгівлі Альберти Дерон Білоус. "Я знав, що мій дід, який виїхав із України після Другої світової, залишав, що пережили інші люди його покоління у ті жахливі роки. І коли я побачив цю пляшку, то зрозумів, що цей символ є образливим для українців і всіх людей, які поїхали з України, рятуючи свої життя", - сказав Білоус.

Читайте також: Канада ввела мита на сталь і кетчуп зі США

У свою чергу, президент альбертського відділу Конгресу українців Канади Олеся Луців-Андрухович розповіла, що регулярно зверталася до AGLC із проханням припинити продаж цієї горілки. "На це пішло півроку, але я дуже щаслива, що уряд нарешті вирішив це питання", - сказала Луців-Андрухович.

За її словами, серп і молот на горілці - те саме, що "свастика на пляшці коньяку".

В Альберті понад 345 тис. мешканців українського походження, що становить близько 8% від загального населення провінції.