У Ризі діаспора долучилась до вишивання карти України

Фото, відео

В латвійській столиці Ризі традиційний День Вишиванки святкували ходою та участю в акції «Україна моя вишивана». У заходах взяли участь представники української діаспори та латвійські активісти – друзі України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Збір учасників свята був біля Латвійської Опери. Після чого всі рушили організованою колоною з прапорами Латвії, України та кримських татар до пам’ятника Свободи, де було виконано гімн Латвії та покладені квіти. Далі святкова хода прямувала в парк Кронвальда до пам’ятника Тарасу Шевченку. Тут були покладені квіти та виконаний гімн України.

Завершальна частина святкування пройшла у посольстві України в Латвії. Тут всі бажаючі могли взяти участь у Всеукраїнській акції «Україна моя вишивана», яка полягає в спільному вишиванні карти України. Спеціально задля цього до Риги приїхала група організаторів акції з Тернопільської області.

«Наша акція стартувала в смт Скала-Подільській 22 червня 2017 року. Ми спільно з людьми з різних регіонів України вишиваємо карту нашої держави. Акція мандрувала Україною. І от ми вперше виїхали за її кордони – до української діаспори Латвії. Ще плануємо виїзди з нашою картою закордон, перш за все - до Ватикану. Зараз ведемо переговори про це. Після того, як карта буде вишита, вона мандруватиме по музеях України. Паралельно ми пишемо книгу про нашу акцію», - розказала один з керівників проекту Тетяна Дяківнич.

Святкування Дня вишиванки у Ризі / Фото: Олег Кудрін. Укрінформ

Читайте також: Українська вишиванка стає об'єднавчим чинником у Молдові – посольство

Свято вишиванки в Ризі завершиться в п’ятницю. Ввечері після Божественної Літургії та Молитви за Україну пройде зустріч з організаторами акції «Україна моя вишивана»: майстрами художньої вишивки Тернопільського обласного методичного центру творчості, членами Гільдії народних умільців. А також – майстер-клас від Любові Онисько «Взори та техніки вишивання борщівської народної сорочки» та презентація Ольги Лелик «Традиції Великодних рушників».