Українська діаспора вимагає вислати російських дипломатів з Португалії

Українська діаспора Португалії звернулась до уряду країни з вимогою відреагувати на випадок застосування Росією хімічної зброї на території ЄС - отруєння Сергія Скрипаля нервово-паралітичною речовиною у Великій Британії.

Відкрите звернення до глави МЗС Португалії Аугусто Сілви опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха.

"Від імені української громади звертається до Вас, щоб висловити своє невдоволення у зв'язку з тим, що Португалія не вигнала російських дипломатів з Португалії, і в такий спосіб не стала до лав солідарності з 25 країнами (які в більшості є членами ЄС та НАТО), - йдеться у документі.

Діаспора вказує на те, що попри відсутність офіційних доказів сліду Росії у справі Скрипаля, Лондон встановив, що отруйна речовина "Новічок" створена саме в РФ - країні, яка відмовляється оприлюднити склад цієї речовини.

"Не можемо забути, що схожі випадки вже мали місце, коли був отруєний екс-президент України В.Ющенко і екс-службовець ФСБ Олександр Литвиненко. Свого часу, із застосуванням отруєних газових речовин був вбитий провідник Організації українських націоналістів Степан Бандера", - зазначається у зверненні.

Вони додають, що Росія грубо порушує міжнародні норми і угоди, орієнтуючись лише "на свою волю інтересів та вигод вузького кола провладних осіб", та є загрозою для всього цивілізованого світу.

"Така політика породжує постійні війни з країнами-сусідами. Військові втручання в інші країни, убивств цивільного та мирного населення, в тому числі і дітей. Ми ніколи не забудемо дві війни в Чечні, агресію в Грузії, не проголошену війну в Україні. Дослідження падіння Малазійського літака MH17, довели, що це справа рук російських спецлужб і, що саме система БУК-М1, була доставлена з Росіі", - наголосили у документі.

"Тому, ми не можемо залишатися осторонь і апелюємо до Португальського уряду приєднається до позиції європейських країн та членів НАТО, аби воєдино побороти російський диктат тероризму і шовінізму", - підкреслили активісти.

Нагадаємо, рішення вислати російських дипломатів прийняли приблизно 30 країн, а також НАТО - у відповідь на застосування Росією бойової хімічної речовини у британському Солсбері, де 4 березня був отруєний екс-офіцер Головного розвідувального управління РФ Сергій Скрипаль та його дочка.