Польща змінює правила отримання робочих віз для українців - ЗМІ

Згідно з новою реформою уряду Польщі, процедура отримання візи для працівника з України, Білорусі, Росії, Грузії, Молдови та Вірменії не буде безкоштовною.

Про це пише "Польське радіо" з посиланням на Rzeczpospolita.

"З 1 січня 2018 року кожна заява коштуватиме 30 злотих, приблизно 7 дол. І хоч складається враження, що це невелика сума, та для фірм, які в рік залучають кілька сотень працівників - це може виявитися багато", - йдеться у повідомленні.

Водночас, як зазначається у тижневику Gazeta Polska, вже настав час на ліпшу співпрацю у побудові спільного ринку працедавця і працівника. Між Польщею та Україною багато спільного, отож, є необхідність підтримки емігрантів з-за східного кордону.

На жаль, польські установи надто довго розглядають заяви на отримання дозволу на роботу. Тим часом, працівники з України – це така національна група, яка значною мірою може підтримати Польщу в її боротьбі за людський капітал, що вирішує про економічний розвиток країни.

"Від червня українці вже не будуть потребувати євросоюзних віз, а отже, нам треба подбати про те, щоб це саме Польща стала тією країною, яка в боротьбі за людський капітал – переможе Західну Європу, - наголошується в Gazeta Polska.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Польщі також створюють Профспілку українських працівників із офісом у Варшаві. Окрім цього, з 2017 року у Польщі змінилися правила працевлаштування громадян України. Замість заяв працедавців про намір доручити роботу іноземцю діють дозволи територіальних бюро праці.