ЮНЕСКО офіційно визнала всю італійську кухню культурним надбанням
Спеціалізована установа ООН з питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО) додала італійську кухню до переліку нематеріальної культурної спадщини. Таким чином, Італія стала першою країною, яка отримала визнання за свою кухню в цілому, а не за окрему традицію чи рецепт.
Як передає Укрінформ, про це пише The Guardian.
"Італійську кухню було додано до списку нематеріальної культурної спадщини після кампанії, проведеної урядом Джорджи Мелоні", – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, Італія стала першою країною, що отримала таке визнання. Рішення ЮНЕСКО офіційно означає, що вся італійська кухня – від пасти та моцарели до вина та тірамісу – буде вписана до списку нематеріальної культурної спадщини.
В Італії вже є 21 інша традиція у цьому списку, зокрема мистецтво приготування неаполітанської піци, а тепер вона стала першою країною, яка отримала визнання за всю свою кухню, а не за окрему традицію чи страву.
У своєму коментарі Мелоні наголосила, що ця новина "наповнює гордістю" її країну. "Для нас, італійців, кухня – це більше, ніж просто їжа або збірка рецептів. Це набагато більше: це культура, традиція, праця та багатство", – сказала прем'єр-міністерка Італії.
Уряд Мелоні почав працювати над отриманням визнання ЮНЕСКО для італійської кухні невдовзі після приходу до влади у жовтні 2022 року, офіційно подавши свою заявку через п'ять місяців.
Як повідомлялося, у жовтні в межах Міжнародного дня нематеріальної культурної спадщини Україна вперше презентувала власний досвід у цій сфері в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.
Фото: Roberto Vincenzo Minasi on Unssplash