Боровець: Важливо кваліфіковано збирати докази про злочини РФ проти культурної спадщини

Ексклюзив

Дуже важливо кваліфіковано збирати докази про злочини Росії проти української культурної спадщини, щоб покарати за знищення та пошкодження культурних об’єктів.

Про це заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець сказала в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі. 

«Зараз наша задача насамперед збирати ці докази, бо від того, наскільки кваліфіковано та правильно вони будуть зібрані, залежить і формування можливої справи, і її розгляд міжнародними інстанціями», - сказала вона. 

Боровець також наголосила, що знищення РФ культурної спадщини України та культурних цінностей - воєнний злочин. 

«Знищення культурної спадщини та культурних цінностей кваліфікується міжнародним правом як воєнний злочин. Тож ми будемо працювати над цим, будемо допомагати іншим відомствам, передусім Міністерству культури, яке дуже багато робить для того, щоб диджиталізувати наші об'єкти культурної спадщини, зберегти, зрозуміти, що з ними, в якому вони стані, зібрати інформацію про ті об'єкти, які знаходяться на окупованих територіях. Тобто це дуже важка робота, де партнери, до речі, також допомагають», - зазначила Боровець. 

Вона також розповіла, що під час зустрічі з міністром освіти, культури та науки Нідерландів Роббертом Дейкграафом обговорили підтримку щодо вивчення української мови.

Читайте також: Європейські архітектори презентували проєкти для збереження української культурної спадщини - МКІП

«Після зустрічі з нашою громадою ми попросили нідерландську сторону розглянути певні наші прохання. Зокрема щодо фінансової підтримки недільних українських шкіл, де наші дітки можуть продовжувати вивчати українську мову. Ми також просили про можливість вивчення української мови, щоб додати цей предмет до шкільної програми, хоча б як факультатив, що також допоможе нашим діткам», - розповіла заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець. 

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі відкрилася міжнародна конференція ЮНЕСКО «Культурна спадщина та мир»

Вона організована ЮНЕСКО у співпраці з урядом Нідерландів. Мета конференції - об'єднання зусиль світової спільноти, адже 70-та річниця Гаазької конвенції 1954 року дає нагоду поміркувати над досягненнями та новими викликами.