Нідерланди передали Україні щити для маркування пам’яток культурної спадщини

Фото

Міністерство культури та інформаційної політики України отримало від Агенції культурної спадщини Нідерландів кілька тисяч синьо-білих щитів для маркування пам’яток культурної спадщини.

Про це повідомляє пресслужба МКІП, передає Укрінформ. 

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення відомо про пошкодження чи руйнування 1062 пам’яток культурної спадщини. З них національного значення – 123, місцевого – 864, щойно виявлених – 75. Відтак, враховуючи масштаби руйнувань, важливо використовувати всі наявні механізми захисту культурних цінностей як на національному, так і на міжнародному рівні.

"У 2023 році під час 3-го позачергового засідання Комітету ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, а також 18-го чергового засідання зазначеного Комітету 25 об’єктам культурної спадщини України надано «посилений захист» у рамках Другого протоколу 1999 року до Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Тепер ці об’єкти будуть промарковані відповідними знаками", - повідомляють у міністерстві.

Також завдяки допомозі Королівства Нідерланди планується маркування синьо-білими щитами низки пам’яток культурної спадщини у національних заповідниках.

Завідувачка сектору з питань моніторингу ситуації на тимчасово окупованих територіях департаменту культурної спадщини МКІП Ліна Дорошенко пояснила, що завдяки отриманню статусу «під посиленим захистом» створені додаткові міжнародні механізми захисту об’єктів культурної спадщини України.

«Посилюється міжнародна відповідальність Росії за скоєні злочини проти культурної спадщини України. Об’єкти мають сильний міжнародний юридичний імунітет від нападів Росії. Атаки на зазначені об’єкти розглядатимуться як воєнний злочин у сенсі міжнародного кримінального правосуддя. Ми високо цінуємо підтримку Нідерландів і сподіваємось на подальшу спільну взаємодію у контексті збереження культурної спадщини», - сказала Дорошенко.

Читайте також: Унаслідок агресії РФ в Україні пошкоджені 1062 памятки культурної спадщини

Вона додала, що досвід України показав необхідність аналізу дієвості механізмів захисту пам’яток культурної спадщини, і анонсувала проведення заходу, де буде актуалізовано це питання - конференція «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню під час збройного конфлікту».

Як повідомлялося, Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів.

Фото: МКІП