У Варшаві відзначили 210-річчя від дня народження Шевченка

Фото, відео

У Варшаві українська громада, учні українських шкіл, дипломати і представники влади варшавської дільниці Мокотув у суботу взяли участь у вшануванні 210-річчя від дня народження Кобзаря.

Учасники події зібралися у сквері Тараса Шевченка, де поклали вінки і квіти до пам’ятника Великому Кобзарю, декламували його вірші й співали пісні за мотивами його творів, передає кореспондент Укрінформу.

Радник-посланник посольства України в Польщі Роман Шепеляк підкреслив перед присутніми на заході, що кожне слово Кобзаря є посилом для українців, і закликом боротися за справедливість і свободу українського народу.

“Як і 210 років тому постать і слова нашого Кобзаря й надалі залишаються дуже великими і значимими. Як і 210 років тому нам треба пам’ятати ці слова, і, попри важкі часи, які ми маємо сьогодні, нам треба боротися і робити усе, щоб Україна й надалі процвітала, а ми й надалі йшли до нашої перемоги”,- підкреслив Шепеляк.

У Варшаві відзначили 210-річчя від Дня народження Тараса Шевченка / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Заступник бурмістра варшавської дільниці Мокотув Кшиштоф Сколімовський, де розташований сквер і пам’ятник Шевченкові, підкреслив, що поляки сьогодні і завжди намагаються бути разом з українцями, оскільки долі двох народів тісно переплітаються. Він зазначив, що Шевченко для українців є тим, ким для поляків є Адам Міцкевич, а вони жили, творили в одну епоху і мали дружні взаємини. Сколімовський підкреслив, що Польща і поляки підтримувати і продовжуватимуть підтримувати Україну у складні часи випробувань.

Колишній голова Об’єднання українців у Польщі Юрій Рейт у коментарі Укрінформу підкреслив, що для місцевих українців постать Шевченка завжди була знаковою, біля пам’ятника Кобзарю українці збиралися у часи випробувань: під час Помаранчевої революції та пізніше. Він наголосив, що доробок Шевченка є важливим для формування української свідомості.

Рейт згадав, що коли він декілька десятиліть тому співав у українському чоловічому хорі “Журавлі”, коли ще не існувало незалежної України, то саме твори Шевченка були символами єднання і стрижнем, на якому формувалося не одне покоління українців.

Захід відбувся за участю учнів українських шкіл у Варшаві: Освітнього центру "Материнка" ім. Дмитра Павличка у Варшаві, ВШколУ - Варшавської Української Школи, Educational center Children of Ukraine та представників Пласт - Варшава. Діти вшанували пам’ять Кобзаря декламуючи його вірші та співаючи пісні за мотивами його творів.

Учасники заходу виконали гімн України та зробили біля пам'ятника Кобзарю пам'ятне фото.