Полтавські вчені створили у 3D-реконструкцію поховань бронзової доби

Фото

На Полтавщині вчені відтворили у віртуальній, доповненій реальностях та в 3D-моделях поховання людей, які жили на території області понад 4 тис. років тому.

Про це повідомив голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Полтавські вчені відтворили поховання людей, які жили понад 4 тис. років тому в нашій області. Команда КЗ «Центр охорони та досліджень пам'яток археології» Полтавської облради створила діджитал-реконструкції чотирьох поховань бронзової доби (ІІІ-ІІ тисячоліття до н.е.) у віртуальній, доповненій реальностях та в 3D-моделях" - йдеться у повідомленні.

Полтавські вчені відтворили поховання людей, які жили понад 4 тис. років тому в нашій області / Фото: Олександр Біленький

Зазначається, що науковці відтворили вигляд поховань катакомбних культур, які віднайшли в кургані у місті Гребінка на Полтавщині. Реконструкція відбулася в рамках проєкту «ViRтуальність забутих предків: імерсивний світ шаманського поховання бронзової доби».

Результати проєкту зможуть використовувати вчителі й викладачі історії, популяризатори науки тощо. Також проєкт може бути привабливим для розвитку музейного чи віртуального туризму.

Читайте також: У Китаї виявили ремісничу майстерню, якій понад 2000 років

Як повідомляв Укрінформ, протягом 2023 року під час археологічних розкопок на Полтавщині вчені знайшли артефакти періоду скіфів та сарматів на Котелевському городищі.